Pater pellens Herdenkingsmoment

PELT – Als herdenking op de moord op Neerpeltenaar Pater Pellens in het stadje Kongola in Congo op 1 januari 1962 wordt dit weekend op zondag 8 mei om 11.00 uur een misviering georganiseerd in de Sint-Niklaaskerk. In deze misviering wordt stilgestaan bij de moord op Pater Pellens maar ook bij de paters Schildermans en Vanduffel uit Overpelt Lindel die toen vermoord werden. Zij waren samen drie van de 19 Belgische vermoorde missionarissen van de ‘Paters van de Heilige Geest’. Désiré Pellens werd in 1920 geboren en trok in 1946 als missionaris naar de toenmalige kolonie Belgisch Congo. Nadat het land in 1960 onafhankelijk werd heersten er moeilijke tijden en kwam Pater Pellens even terug naar de Damsheide. Hij keerde toch wel terug naar Congo, zijn hart en thuis lagen daar. Op nieuwjaarsdag 1962 werd hij er echter vermoord. Tijdens de misviering zal burgemeester Frank Smeets spreken over het dramatische noodlot van de drie uit onze gemeente afkomstige paters. Het gemeentebestuur heeft destijds beslist om de herdenking van deze drie missionarissen samen te laten vallen. Gemeenteraadslid Leon Alders is, behalve een neef van Pater Pellens, bezieler van deze herdenkingen. Kongola, waar deze paters verbleven was een stadje binnen de Congolese provincie Katanga. In de strijd naar onafhankelijkheid rukten Congolese troepen hier op. Losbandige soldaten reden met hun jeep op 31 december 1961 de missiepost binnen en controleerden alle paters. De soldaten staken de stad Kongola in brand en zo’n duizend burgers werden vermoord. Doordat de troepen verkeerde informatie (fake news) kregen over de paters was er een kleine minderheid die erop ingegaan waren en terug zijn gereden naar de missiepost. Zij hebben de paters meegenomen en opgesloten in de cellen van het legerkamp. De paters werden enkele malen buiten gehaald en door dronken soldaten met hun geweerkolven geslagen en voortgedreven in de richting van de stroom ‘Lualaba’. Daarna kletterden de geweersalvo’s en viel de een na de ander neer. Voor een herdenkingsmoment is iedereen op zondag 8 mei behalve in de mis van 11 uur daarna ook welkom in Buurthuis Damsheide (Holenweg 2) voor een hapje en een drankje dat wordt aangeboden door de Gemeente Pelt.