Cultuurkring Kunstgeschiedenis

HAMONT-ACHEL – Op donderdag 12 mei om 14.00 uur organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een middag kunstgeschiedenis in cinema Walburg (Kerkstraat 28 in Hamont). Deze keer staat de middag in het teken van ‘Félix Vallotton en de Nabis’.De toegang is gratis voor mensen met een cultuurpas, een los ticket kost €7. 

Félix Vallotton 1865 Lausanne- Neuilly 1925, kunstenaar van de onrust. De zestienjarige Vallotton, die in 1882  was geslaagd voor het toelatingsexamen voor de École des Beaux Arts , maar koos in plaats daarvan voor de meer ontspannen Académie Julian.  Vallotton bracht een groot deel van zijn vrije tijd door in het Louvre. Vallotton bracht een groot deel van zijn vrije tijd door in het Louvre .  Hij ontwikkelde tevens een heel eigen stijl op gebied van houtsnedes, waarbij satire en maatschappijkritiek een rol speelde. Terwijl Vallottons schilderijenproductie verschoof naar huiselijke taferelen, zorgde de invloed van de Japanse kunst ervoor dat hij zijn composities vereenvoudigde. 

Les Nabis (de profeten)

Hoewel de werken van de Nabis qua onderwerp van elkaar verschilden, werden ze allemaal toegeschreven aan bepaalde formele principes – bijvoorbeeld het idee dat een schilderij een harmonieuze groepering van lijnen en kleuren was. Op zoek naar schoonheid die verder gaat dan die in de natuur, grepen ze het mysterieuze en mystieke aan, zelfs als het onderwerp betrekking had op het alledaagse leven. Het waren jonge Franse kunstenaars actief in Parijs van 1888 tot 1900, die een grote rol speelden in de overgang van impressionisme en academische kunst naar abstracte kunst , symboliek en de andere vroege bewegingen van het modernisme . De leden waren Pierre Bonnard , Maurice Denis , Paul Ranson , Édouard Vuillard , Ker-Xavier Roussel , Félix Vallotton , Paul Sérusier en Auguste Cazalis.

Foto Roussel,Vuillard, Coolus en Vallotton