De slechtvalk.

De naam ‘slechtvalk’  kan op diverse manieren worden uitgelegd. Alle dieren hebben een Latijnse naam en van de slechtvalk is dat Falco peregrinus en het woord peregrinus betekend  trekker, reiziger of vreemdeling. Maar in de Nederlandse vertaling zou het woord ‘slechten’de betekenis hebben van iets neerhalen of afbreken en dat is wat deze roofvogel doet om aan voedsel te komen. In de Formule 1 wereld zou hij de absolute winnaar zijn want de hoogste snelheid ooit gemeten bij een slechtbalk is bijna 389 km/h maar dat is gemeten in een duikvlucht maar ook tijdens een vlakke vlucht kunnen ze een snelheid halen van ruim boven de 100km/h. Zoals bij alle roofvogels is ook bij de slechtvalk het vrouwtje zwaarder en heeft ook een grotere spanwijdte als het mannetje en dat is bij het vrouwtje 110 cm en met een gewicht van 1 kilogram zijn het in de lucht zeer behendige en wendbare acrobaten.

In de Middeleeuwen werden deze vogels gebruikt voor de jacht op klein wild en voor de adel was deze manier van jagen het status symbool maar in werkelijkheid werd deze methode voor de jaartelling gebruikt door de nomaden op de steppen. De valkerij of de valkenjacht nam pas echt toe in Europa rond de tijd van de kruistochten.

 Ze hebben ook hele slechte tijden gekend deze slechtvalken want tijdens de 2de wereld oorlog werden de slechtvalken vaak afgeschoten om de  duiven te beschermen die vaak de functie hadden van geheime berichten over te brengen Maar ook de periode na de oorlog en in jaren 60 en 70 hadden het de roofvogels in het algemeen heel zwaar te verduren en dat lag voornamelijk aan de pesticiden die gebruikt werden in de landbouw. Wereldwijd was er in de jaren 60 een grote afname en zelfs het geheel verdwijnen van de slechtvalk zoals in Nederland en België. Echter strenge maatregelen hebben weer geleid tot een toename van de populatie want in 1992 zijn door Sovon 3 broedparen geteld in Nederland en in 2020 waren er dat 205. En ook hier in de buurt kennen we enkele broedparen zoals op de kalkbunker van Nyrstar de Zinkfabriek in Budel-Dorplein waar enkele jaren geleden een nestkast is geplaatst en ze voelen er zich goed thuis want elk jaar worden er door Wil Beeren 3 of 4 jonge vogels geringd. Ook op de toren van de Martinus kerk in Weert is er al jaren lang broedresultaat van een slechtvalk en deze kunnen we allemaal volgen via de webcam die bij de kast is geplaatst. http://live.netcamviewer.nl/Valkennest-weert.

Slechtvalken vormen een paartje voor het leven en ook dit paar brengt al jaren hun jonge groot op een mooie locatie hoog in de toren van de Martinus kerk en het is echt de moeite waard om hun bezorgdheid en inspanningen bij het opvoeden van hun kroost van dichtbij te  kunnen zien.

Info: Harrie Hegge, h.hegge1@chello.nl

Vogelwerkgroep IVN Cranendonck