Budelse jeugdharmonie klaar voor filmconcert At the Movies

BUDEL – Na veel repeteren en vooral heel veel geduld brengt het jeugdorkest van de Budelse harmonie EMM (Eendracht Maakt Macht) op zaterdag 28 mei de mooiste filmmuziek ten gehore. Dat gebeurt tijdens de avondvullende show ‘At the Movies’.

Eindelijk mogen ze optreden. Het filmconcert in de cultuurzaal van multifunctioneel centrum De Borgh in Budel stond eerder geprogrammeerd voor zaterdag 9 mei 2020, maar corona gooide meerdere keren roet in het eten. “Deze maand ondernemen we een derde poging, althans voor het publiek. Intern hebben wij het concert een keer of vijf verzet”, vertelt klarinettiste Lincy van Middelaar.

Op een groot scherm worden tijdens de avondvullende show fragmenten uit bekende films en series vertoond, terwijl het jeugdorkest de muziek speelt die erbij hoort. In totaal worden door het orkest en de solisten Ana van der Kruijs, Jordi van Leeuwen, Veerle Hoeben, Fabienne Vos en Esmee Hegge zeventien nummers ten gehore gebracht. Van Middelaar: “Er is voor jong en oud iets beleven.” Het publiek kan onder meer genieten van muziek en beelden uit The Lion King, de James Bond-film Skyfall, maar ook uit Floris, The Simpsons, King Kong en Star Wars, waarbij de jeugdharmonie ondersteuning krijgt van de Blazersbende, de jongste lichting muzikanten van EMM.

Corona zorgde behalve voor een flinke vertraging ook voor wat extra uitdagingen. Dirigent Dennis Lebens: “In september 2019 zijn wij met de voorbereidingen begonnen. Nadat we weer mochten beginnen met repeteren, hebben we een aantal dingen aangepast om het filmconcert interessant en spannend te houden voor onze muzikanten.”

De laatste grote show van het jeugdorkest was de kerstmusical ‘Scrooge’ in 2017. De dirigent en zijn muzikanten kijken dan ook uit naar ‘At the Movies’. Ook de 13-jarige trompettiste Abby Twardy. “We zijn er al heel lang mee bezig. Vooral de eerste repetitie met de solisten was heel bijzonder. Ik heb alleen maar ademloos geluisterd en kwam daardoor zelf even niet meer aan het spelen toe”, lacht de Budelse. Voor haar en het merendeel van de leden van het jeugdorkest is ‘At The Movies’ het eerste echte optreden met het opleidingsorkest.

Het idee voor het filmconcert komt vanuit de orkestleden zelf. De muzikanten mochten ook meedenken over de invulling van de show. “Via onze groepsapp zijn er verschillende stemrondes gehouden om te bepalen welke nummers er gespeeld zouden worden”, zegt Twardy, die zelf een liefhebber is van liedjes uit Disneyfilms.

De jeugdharmonie is de kweekvijver voor het grote harmonieorkest van EMM. Het opleidingsorkest bestaat voor een deel uit volwassen muzikanten. Ongeveer één derde van de leden speelt ook bij het grote harmonieorkest. “Dat leden ‘dubbelen’ zorgt er onder meer voor dat de stap naar het grote orkest niet te groot is”, vertelt Van Middelaar.

Aangevuld met enkele gastmuzikanten staat er op 28 mei een groep van ruim veertig muzikanten op het podium van De Borgh. “Dat is een heel mooie omvang voor een jeugdharmonie”, vindt Lebens. Hij heeft hoge verwachtingen van het filmconcert: “Alles is voorhanden voor een optreden dat mensen zich nog lang zullen blijven heugen.”

Het filmconcert At the Movies op zaterdag 28 mei begint om 19.30 uur. Kaarten kosten 7,50 en zijn op maandag te koop in multifunctioneel centrum De Borgh in Budel. Ze kunnen ook worden besteld via info@harmonie-emm.nl

Foto’s Jos Meusen