Kasteel Heeze opent de poorten

HEEZE – Traditiegetrouw is het jaarlijks op 2e Pinksterdag de nationale Dag van het Kasteel, zo ook dit jaar op 6 juni. Vanwege het Coronavirus zijn de afgelopen 2 edities niet doorgegaan. Dit jaar mogen we weer, aldus Eric en Sandra van Lawick van Pabst, de beheerders van Kasteel Heeze.

Voorheen heette deze dag ‘De Kastelendag’ en had een lokaal Brabants karakter van beperkte omvang. Pas veel later heeft de Nederlandse Kastelen Stichting het idee gekopieerd en er een landelijke manifestatie van gemaakt. Vandaar dat men in Heeze en op het Kasteel het nog steeds heeft over de Kastelendag. Passanten zijn nieuwsgierig naar wat er te zien is en wat er zich afspeelt achter die grote rood-witte kasteelpoort, die een deel van het jaar gesloten blijft en alleen toegankelijk is voor rondleidingen, feesten en partijen, zegt Eric.

Op 6 juni, van 11.00 tot 16.00 uur, krijgen bezoekers tegen een kleine vergoeding voor de rondleiding de kans om Kasteel Heeze onder leiding van een gids in alle pracht van binnen te bekijken. Daarnaast zal het op de binnenpleinen van het kasteel bruisen van live muziek, kinderactiviteiten, diverse kraampjes en een horeca terras. Kinderen mogen verkleed komen als prinsessen en ridders. We willen de bezoekers vooral een plezierige, mooie en ontspannen dag bieden. En hopen dat dit ons op een budget neutrale wijze zal gaan lukken, vandaar de kleine bijdrage die we voor de rondleidingen en de ritjes met een paardenrijtuig vragen, zeggen Paul Thijssen en Sandra. Samen voeren zij het penningmeesterschap voor deze dag. Het onderhoud en de instandhouding van het kasteel gebeurt door vrijwilligers, diezelfde vrijwilligers die ook op de Dag van het Kasteel vol energie hun schouders eronder zetten om met trots ‘hun’ Kasteel Heeze te mogen presenteren aan de bezoekers.