Jarig VV Maarheeze viert feest tijdens het hemelvaartweekend

MAARHEEZE – Voetbalvereniging Maarheeze blies op 1 mei 90 kaarsjes uit. Dit jubileum wordt in het weekend van Hemelvaaart uitgebreid gevierd op sportpark De Romrijten in Maarheeze. Er is onder meer een reünie, een spektakeldag voor de jeugd en een groots opgezette Q-music Party.

Door Roy de Leijer

De wieg van VV Maarheeze stond in Café Guns (later Concordia), nabij de huidige spoorwegovergang aan de Stationsstraat. Daar zag voetbalclub Traplust op 1 mei in 1932 het levenslicht. De naam werd echter snel verandert in EDO (Eendracht Doet Overwinnen). Ook in de beginjaren droegen de spelers een oranje shirt en zwarte broek. In de jaren vijftig sloot RODA (Recht Op Doel Af), de andere voetbalvereniging in het dorp, zich aan bij EDO. In 1955 werd de club omgedoopt in Rooms Katholieke Voetbalvereniging Maarheeze (RKVV Maarheeze). “De eerste twee letters zijn er later afgevallen”, vertelt wedstrijdsecretaris Huub Timmermans.

Erelid Jacq Rampen is al 69 jaar lid van VV Maarheeze: “Ik ben op 12-jarige leeftijd begonnen. Alles gebeurde toen nog op één veld. We moesten op onze voetbalschoenen de spoorwegovergang overlopen om te kunnen spelen. In die tijd was er nog weinig concurrentie. Eigenlijk had je toen alleen de voetbalclub en de fanfare als grote verenigingen in het dorp.”

Vanaf de jaren zeventig groeide de vereniging fors. Timmermans: “In die jaren werd er flink gebouwd in het dorp. Dat kwam mede door de komst van Philips naar Maarheeze.”

De huidige thuishaven van VV Maarheeze, sportpark De Romrijten, werd in 1976 geopend. Dat gebeurde onder meer met een wedstrijd tegen MVV. De Limburgers traden aan met de legendarische profvoetballer Willy Brokamp in de gelederen. Ook andere grootheden, zoals Romário en Gheorghe Popescu, waren te bewonderen op De Romrijten. De PSV’ers speelden er in 1992 met hun club tegen een regioteam van Maarheeze en omstreken. De Eindhovenaren wonnen de wedstrijd, die werd gespeeld vanwege het 60-jarig bestaan van VV Maarheeze, met 0-11.

Haar sportieve gloriejaren beleefde VV Maarheeze in de jaren zeventig van de vorig eeuw en het begin van deze eeuw. In 1976 stoomde het vaandelteam, onder leiding van trainer-speler en oud-prof Loek Chatrou, door naar de 3e klasse. En in 2006 werden er dankzij een behaalde periodetitel zelfs nacompetitiewedstrijden voor promotie naar de 2e klasse gespeeld.

Heden ten dage telt de vierdeklasser 500 leden en bijna honderd vrijwilligers, waaronder de mannen van de vut-ploeg, die onderhoudswerkzaamheden op het voetbalcomplex verricht. Rampen: “Iedere dinsdagochtend staan we paraat.”

Voorzitter Huub van der Linden: “We zijn een echte dorpsclub, waar naast sportiviteit ook de gemoedelijkheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan.” Remy Verhoeven, Spits van het eerste elftal, vult aan: “De ambitie is natuurlijk om zo hoog mogelijk te spelen. Ik denk dat we een leuke groep hebben voor de derde klasse.” 

Hoewel er ieder jaar wordt uitgekeken naar de derby met FC Cranendonck, denkt Timmersmans denkt dat een fusie met de overige Cranendonckse voetbalclubs op termijn de beste manier is om het hoofd boven water te kunnen houden: “Nu hebben we die keuze nog om zelf stappen hierin te zetten, straks is het misschien te laat.” Voorzitter Huub van der Linden: “Tot op heden heeft hierover op verenigingsniveau nog geen overleg plaatsgevonden. Wel wordt er op de sportparken door verenigingen van verschillende disciplines naar meer samenwerking gezocht.”

Corona heeft er flink ingehakt bij de seniorenafdeling van de voetbalclub. Het aantal seniorerenteams halveerde in de afgelopen twee jaar van zes naar drie. “Veel van deze leden hebben in coronatijd een andere tijdsbesteding op zondagmiddag gekregen. Ze hebben een wielrenfiets gekocht of gaan op zondag voortaan naar de IKEA”, zegt jeugdvoorzitter Dennis Clijsen. Hij geeft aan dat het heel moeilijk is om deze mensen terug te winnen. Wel zijn er plannen om voor dames met 7 tegen 7 voetbal te beginnen.

Tegenover de terugloop bij de senioren staat dat de jeugdtak juist is gegroeid in coronatijd. Clijsen: “Zij hebben gelukkig minder lang aan de kant gestaan.” Van der Linden vult aan: “Er zijn ook veel activiteiten gehouden om de jeugd bij de club te betrekken. Met de Bambino’s is er zelfs een nieuwe leeftijdscategorie bijgekomen.”

De jubileumcommissie heeft een feestelijk programma opgezet om het 90-jarig bestaan te vieren. Dat gebeurt voor een groot deel in de feesttent die op sportpark De Romrijten verrijst.

De festiviteiten worden gestart op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei, met vroeg in de middag een officieel (reünie)programma voor leden, oud-leden, vrijwilligers, supporters en sponsoren. Het programma wordt daarna voortgezet met een biercantus die voor iedereen toegankelijk is.

Op vrijdag 27 mei wordt het jubileum gevierd met een groots opgezette Q-Music Party. De feesttent is geopend vanaf 19.00 uur. De ‘Foute Party’ begint om 21.00 uur. Kaartjes kosten 6 euro en kunnen worden besteld via de website van de voetbalclub. De minimumleeftijd is 16 jaar.

Het jubileumweekend wordt op zaterdag 28 mei afgesloten met een spektakeldag voor de jeugdleden. Er worden diverse sport- en spelactiviteiten gehouden. Verder is er onder meer een draaimolen en een groot terras. Meer info: vvmaarheeze.nl.

Foto Jos Meusen