De dag ná de uitvaart

De dag ná een uitvaart ben ik wat stiller; na een drukke week is er ineens even ‘niets’. Vóór de uitvaart ben je intensief met een familie opgetrokken. Je komt binnen als ‘onbekende’ tijdens een van de meest moeilijke momenten in iemands leven. Je neemt afscheid na een week met allerlei emoties. Ik vergelijk het wel eens met een emotionele achtbaan. We gaan ineens volle vaart voluit, vallen diep naar beneden en maken scherpe bochten van links naar rechts. Maar die achtbaan voelt tegelijkertijd veilig. Er is koffie, er wordt gehuild en gelachen, foto’s roepen mooie herinneringen op en er ontstaan fijne en goede gesprekken. Niet alleen het onderlinge contact tussen de naasten, maar ook het contact tussen de nabestaanden en mij groeit met de dag.

Er is ook wat druk, want er zijn steeds weer deadlines; voor de rouwkaarten, voor de foto’s, voor de teksten, voor de muziek. We moeten door! Niet alleen de naasten, maar ook ik heb steeds weer de energie en ga door. Alles moet kloppen, je kunt ten slotte maar één keer goed afscheid nemen en daar wil ik voor staan.

Vaak zit ik tot in de late uurtjes nog teksten te schrijven of fotopresentaties te bewerken. Twee onderdelen van het afscheid welke naar mijn bescheiden mening veel extra tijd verdienen.

Tijdens de uitvaart lijkt het wel of ik twee paar ogen en oren heb. En ook al weet ik dat alles perfect is geregeld, er blijft een gezonde dosis spanning aanwezig. Voor jezelf maar zeker voor de nabestaanden wil je gewoon dat alles goed verloopt.

Na de uitvaart voel ik me altijd wat leeg. Ik moet even loskomen van alle emoties. Blijk ik toch ook maar gewoon een mens te zijn. Juist dan kan ik er extra van genieten als ik in de weekenden mijn ‘masker’ weer even op mag zetten. 

Door Boy Jansen – Meer info…

Kantoor in Valkenswaard, Budel en Eindhoven – Postadres: Grensweg 48 – 6021 JX Budel
Telefoon: 0031 40 – 711 44 87 – Mail: [email protected]