Fietsroute door Pelt voor de Archeologiedagen

PELT – Op 20, 21 en 22 mei zijn het weer Archeologiedagen en ook in Pelt zijn er archeologische vondsten. Bosland organiseert dit jaar dan ook een fietsroute. Op deze route, van 31 kilometer lang, kom je langs overblijfselen van 10 oude boerenschansen. In totaal kunnen er wel 24 schansen herkend worden in de bosland omgeving. 

Door Melissa van Wijngaarde

Alleen voor de fietsroute komen we er langs 10. Schansen zijn versterkte plaatsen die werden beveiligd door een sloot. Ze dienden als bescherming en verdediging en er werd daar niet gewoond. Tijdens de Tachtigjarige oorlog van 1568 tot 1648 werden deze zelf gemaakt door de plattelandsbevolking. Nu zijn er nog een aantal overblijfselen die we kunnen bezoeken. De meeste zijn niet meer compleet maar zijn wel als erfgoed aangeduid en beschermd. Wil je zelf de route volgen die door Pelt, Peer en Hechtel-Eksel gaat? Dan kan je terecht op de site van bosland en zoek je naar de ‘Archeologiedagen 2022’
(https://erfgoedbosland.be/project/archeologiedagen2022/).