“Had ik het maar geweten, dan had ik iets gedaan!”

“Had ik het maar geweten, dan had ik iets gedaan!” “Dat ik daar nu niets van wist…!” “Het is toch zonde!”

En nog meer van dit soort gedachten kan ik wel opsommen als de bewoners van Hamont zich beseffen dat de voormalige Notariswoning op Lozenweg toch echt tegen de vlakte gaat,…weg,…plat…inclusief de bomen met hun majestueuze grootste uitstraling in het privébos van de notaris waar menig vogel z’n nest heeft.

Om er vervolgens 14 bouwkavels van te gaan maken. Tsja, de gele aankondiging Omgevingsvergunning is dan ook niet prominent zichtbaar op de voorpoort. Op de website van de Gemeente bij de Details Openbaar Onderzoek staat er dan ook geen Lozenweg maar project Graanstraat….zodat er maar geen alarmbellen gaan rinkelen. Nu, trek ik dan maar aan de bel.

Het geeft mij ook te denken dat enkele weken geleden er een bericht werd gedeeld om de grens “bebouwde kom” te gaan verleggen naar de kruising bij Van Reusel voor. Nu ben ik niet op de hoogte van wet- & regelgeving maar het zal vast invloed hebben op het perceel Lozenweg 2, bijv dat er 14 woningen gebouwd mogen worden. En een deel van die huizen zullen aangesloten worden op de bestaande riolering in de Graanstraat waardoor die in de Balenhoek erg onder druk komt te staan.

Deze straten ondervinden nu al ernstige problemen bij hevige regenval en komt het water tot aan de deur of soms zelf erger, door het toilet terug naar binnen. Maar goed, dat is allemaal praktisch op te lossen maar het bezwaar ligt ook heel gevoelig en mogelijk zelfs emotioneel voor een deel van de inwoners van Hamont, want voor velen is De Notariswoning een begrip en wordt in veel verhalen genoemd.

Het was immers een schuilkelder tijdens de oorlog; iets waar we door Ukraine weer aan herinnerd worden. Het was de barmhartigheid van de Notaris die een heim bood voor diegene die plots ‘dakloos’ werd en daar tijdelijk mocht blijven. En zo’n 80 jaar geleden bracht de tennisbaan op zondagen vertier.

Ik probeer zo duidelijk mogelijk te maken dat ik het niet eens ben met de sloop van de voormalige Notariswoning, de kap van bomen, het verstoren van habitat van belangrijke vogels. Ik zie graag een meer passende oplossing zoals bijv een renovatie van de huidige woning om er een Rusthuis of Residentie van te maken voor juist de oude garde van de inwoners van Hamont, die niet alleen ten tijde van oorlog daar hun veiligheid vonden maar nu op hun oude dag weer en ze er hun rust vinden. 

Ik vraag me af of de Gemeente Hamont zich wel realiseert wat de consequenties zijn van sloopbesluit wat ze hebben genomen, want zij heeft feitelijk de afbraak en het bouwen van 14 woningen al principieel goedgekeurd. Tenzij we voldoende bezwaar maken.

Bezoek VOOR 21 mei as het omgevingsloket digitaal en dien een bezwaar in https://omgevingsloketpubliek.omgeving.vlaanderen.be/?openbaaronderzoek=#openbaaronderzoek/projectuuid=FQaTrSwYQ-SCpl94flJTPA

Of schriftelijk bij college van burgemeester en schepenen van de gemeente Hamont-Achel met kenmerkReferentie omgevingsloket: OMV_2022032759

Naam en adres van de briefschrijver zijn bij de redactie bekend