Misverstand

Verbaasd tot ontroerd volgde ik alle afleveringen van ‘Restaurant Misverstand’. In primetime op de Vlaamse zender Een (VRT) trok dit televisieprogramma enkele weken lang steeds meer kijkers. Met dat aantal groeide ook de waardering. Dieter Coppens animeerde in zijn eigen empathische stijl dit unieke concept. Chef-kok Seppe Nobels bezielde de keuken en de hele mise en place. Hij stuurde vijf mannen en drie vrouwen met jeugddementie aan in de keuken en in de tafelbediening.

Nog relatief jonge, dementerende mensen met alzheimer, borderline symptomen, Parkinson, geheugenverlies en / of gestoorde fijn- tot grof-motorische coördinaties en andere kwalen verzorgden dranken of gerechten en stonden in voor de bediening. In samenspraak met en op advies van professionele hulpverleners werd voor elke deelnemer een aangepast therapeutisch traject uitgestippeld. Trouwens, ze waren zich allemaal terdege bewust van hun beperkingen! ’t Was aandoenlijk hoe – ondanks: vergissingen, misverstanden, twijfels, vergetelheden – hun engagement, hun enthousiasme, hun geduld en begrip voor elkaar overeind bleef.

Een greep uit diverse ‘nevels’: paniek bij bestellingen van wie en / of wat, namen van gerechten en / of dranken, verwarring van tafelnummers, verkeerd tot onvoldoende of geen bestek, houding van het dienblad enz… Naarmate de uitzendingen vorderden verminderden de onzekerheden. Dat niet alles van een leien dakje liepgetuigde de geestigste kelner (met het eeuwig gemoedelijke petje). Hij stelde zichzelf voor: “Ik ben John. Ik ben een ober / patiënt… Wablief…? Nee, geen uberpatiënt…! En ook geen over- of ovenpatiënt… Wij, met ons allen, gaan voor jullie grillen, koken, overkoken soms…, bakken, aanbranden, een mop, als ze besteld is…. Of, we zullen jullie bedienen…, hummm, niet met de heilige olie maar met de smakelijkste gerechten en dranken…” De toon was gezet! 

Bij de bestelling van ‘bavarois’ dacht ik in mijn dialect: “Bha, vur wa?!” Bij de vraag naar ‘coq au vin’ verbeelde ik me een ladderzatte kok die het etablissement zou binnenstrompelen. Maar John schreed binnen met heerlijk geurende kip in mootjes. Zwijg daarbij over: ‘hiejte bliksem’, ‘zeult’, ‘ballekebrij’, ‘zwarte of witte pensen’ en vul maar aan…

Na de laatste uitzending van ‘Restaurant Misverstand’ kondigde Dieter Coppens aan dat in het volgende tv-seizoen een vervolg op dit hartverwarmende format staat geprogrammeerd. Tot enthousiasme bij zowel kijkers als bij de unieke keukenbrigade. Om te besluiten, in oerdegelijk ‘Hamutter as ‘t moet’We hawwen wa we wowwen… Zonder misverstand…

(Harrie Beks – Hamont, zaterdag 14.05.22)  

foto vrt.be