Het Vergeet-mij-nietje

Het vergeet-mij-nietje in het Latijns Myosotis behoort tot de familie der ruwbladigen of te wel Boraginaceae. Een geslacht met een 50-tal soorten eenjarige en overblijvende kruidachtige planten waarvan de bloemen meestal blauw zijn maar je hebt er ook met roze tinten. De bloem is verbonden met romantiek en tragiek en werd vaak door de vrouw gedragen als teken van trouw en oneindige liefde.

Een ridder viel bij het plukken van een trosje bloemen in het water. Terwijl hij verdronk gooide hij het bosje bloemen naar zijn geliefde en riep “Vergeet mij niet”. Volgens een Griekse legende gaf God bij de schepping aan alle planten een naam en vergat dit plantje die daarop riep “Oh Heer vergeet mij niet”. Alzheimer Nederland gebruikt het vergeet-mij-nietje als symbool en in het Belgische herdenkingsmonument “bloemen vergeten” staat de bloem centraal. Vergeet-mij-nietjes krijgen weinig insectenbezoek. Daar tegenover staat dat 1 gram zaad wel 1200 zaadjes bevat waardoor hij zich op een plaats snel kan uitbreiden. Het ruwe vergeet-mij-nietje is eenjarig en groeit op zandige gronden en bloeit van april tot juni en wordt 30 cm hoog. De middelste vergeet-mij-niet is een algemeen eenjarige soort die 60 cm hoog wordt en van mei tot de herfst bloeit. De bos vergeet-mij-niet is een vrij zeldzame overblijvende soort in Zuid Limburg, wordt 30 cm hoog en bloeit in april en mei.  De Amerikaanse vergeet-mij-niet is als tuinplant ingevoerd en verwilderd. De moeras vergeet-mij-niet wordt 50 cm hoog en bloeit van mei tot augustus en deze kan men langs waterkanten en in slootjes vinden.

Andere planten die tot de familie der ruwbladigen behoren zijn slangenkruid, smeerwortel, longkruid en ossentong. Slangenkruid is 2 jarig en de roze bloemen die ontluiken kleuren later naar blauw. Hij kan 1 meter hoog worden en bloeit van mei tot augustus.  De stamper is gespleten gelijk de tong van een slang. Bij schorpioenbeten wordt deze kruid helend toegepast. Een aftreksel van in wijn gekookte zaden gebruikt men voor het op gang houden van borstvoeding.

Smeerwortel is een overblijvende plant met witte, paarse of blauwe  hangende bloemen en groeit op vochtige gronden. De wortel  bevat gom en de plant wordt gebruikt tegen buikpijn.

Geniet van de mooie lieflijke bloemen van het vergeet-mij-nietje de komende tijd.  

Info:  Toon van Seggelen   a.seggelen@upcmail.nl