Bomo

Nadat ik hem vorige keer weer netjes op zijn plek had gehesen kwam ik gister de edele dokter weer van zijn onderstuk halen. Toen ik het borstbeeld naast me in de auto had gezet en vastgegespt, stak ik meteen van wal: “Zeg, weet u wat verschillende mensen van Budel en ook van Hamont over u zeggen?” ‘Nee,’ antwoordde hij, ‘misschien dat het de belangrijkste uitvinding van de eeuw was, door mij bedacht, ik, doctor Anton Mathijsen?’ “Nee,” zei ik, “integendeel, men denkt dat u helemaal niet het gipsverband hebt uitgevonden. Verschillende families hier in de omgeving claimen dat zij de eersten zijn die het gips hebben aangelegd, bijvoorbeeld om een gebroken kippenpootje te spalken.” ‘Wàt zegt u nou!” kreet de hooggeleerde verontwaardigd en zijn betonnen mond sputterde woedende belletjes. (Het had de dag ervoor flink geregend). ‘IK! En niemand anders is de uitvinder van het gipsverband, en wie iets anders zegt, noem ik een leugenaar. Kan men het bewijzen?’ ‘Och,’ wuifde ik met mijn ene hand even van het stuur. ‘Maak u niet zo dik. ’t Is bijna 200 jaar geleden, maar het wordt nog steeds toegepast hoor, het gips. Goed gedaan,’ suste ik hem. Hij was warempel bleek uitgeslagen, zo had het hem aangegrepen. Kon ook het beton zijn. ‘Verheug u nu maar op uw uitstapje, we rijden naar het vliegveld, alhier te Budel. Kunt u kijken naar de knappe piloten, daar houdt u toch van?’ ‘Hoezo? Waar houd ik van? Wat is een piloot?’ ‘Een piloot is een vliegenier, iemand die een machine in de lucht bestuurt.’ ‘Ah, die dingen met die witte strepen erachter die ik vaak zie boven mijn hoofd?’ ‘Ja juist, zoiets bedoel ik. Knappe mannen die dat doen. U was toch nooit getrouwd?’  ‘Nee,’ zei hij. Daar had ik geen tijd voor. Ik moest in het leger de arme jongens die in de oorlog gewond werden, verzorgen.’ ‘Ja,’ zei ik, ‘daarom denk ik dat u homo bent.’ ‘Bomo? Wat is dat nu weer?’ ‘Nee, Homo, homo, een man is een homo wanneer hij niet van vrouwen houdt maar van mannen. Dat is nu heel in tegenwoordig.’ ‘Natuurlijk hield ik van mannen, ik heb ze mijn hele leven verzorgd.’  ‘Nou, dan bent u vast homo. Wilde u misschien ook verkeer met hun, ik bedoel geslachtelijk?’ Toen hij bevestigend knikte zei ik: ‘Oké, prima, dan bent u homo, dat is heel gewoon tegenwoordig.’  ‘Bomo,’ herhaalde hij hardleers, ‘dat klinkt gewichtig, ik ben dokter en Bomo.’ Eindelijk had ik hem weer tevreden kunnen stellen. Ik parkeerde bij het vliegveld en iemand schoot mij te hulp om Mathijsen naar een stoel op het buitenterras te tillen. Ik bestelde een roseetje voor mij en gelukkig kon hij niks drinken. Het borstbeeld leunde genietend achterover en keek zijn ogen uit. ‘Wat een schitterende toestellen staan daar. Het lijken wel automobielen met uitsteekramen.’ Er kwam een piloot naar hem toe, helemaal in uniform uitgedost. ‘Dokter Mathijsen, veronderstel ik,’ zei hij glimlachend en stak zijn hand uit. ‘Die ben ik, dokter en uitvinder van het gipsverband en ik mag me ook Bomo noemen.’ Pardon, zei de piloot niet begrijpend. ‘Zou u zo vriendelijk willen zijn,’ hernam Mathijsen  ‘in uw automobiel met zijarmen te stappen en mij te laten zien hoe u de lucht in gaat?’ ‘Dat klinkt nogal dubbelzinnig,’ glimlachte de vliegenier, ‘maar ik zal mijn best doen.’ En hij beende naar een toestel dat er uitzag als voor vier personen. ‘Het gaat nog wel even duren,’ wendde ik me naar de dokter, ‘intussen zal ik van ons een selfie maken, dan kunt u zien hoe u er momenteel uitziet, in het beton.’ ‘Zelfie, zelfie,’ bromde hij, ‘wat hoor ik toch een vreemde woorden vandaag.’ ‘Kijk eens even wat minder nors, lieve dokter,’ en ik hield mijn hoofd dicht bij het zijne en maakte een foto met mijn telefoon. Ik liet de foto meteen aan hem zien. ‘Kijk, wij beiden, zojuist, een halve minuut geleden.’ Hij schrok zichtbaar. ‘Wederom een wonder, hoe is het mogelijk en o, wat ben ik lelijk.’ ‘Nee hoor, u ben een geleerde dokter en niet lelijk, het is maar beton.’ Peinzend zei hij: ‘Zo ziet een Bomo er dus uit.’  ‘Homo,’ zei ik. ‘Ja, Bomo, zei hij, ‘zei ik toch’. 😊   

Reageren? Graag!  Dat kan via mail guus.van.winkel@pandora.be