Cranendonckse wethouders geïnstalleerd

CRANENDONCK -Karel Boonen (Cranendonck Actief), Marcel Lemmen (VVD) en Hennie Driessen (ELAN) zijn dinsdagavond tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Cranendonck. Lemmen was de afgelopen vier jaar al actief als wethouder, Boonen en Driessen maken voor het eerst hun opwachting in het Cranendonckse college.

Waar de meeste partijen weinig of geen gebruik maakten van hun spreektijd, plaatste CDA-fractievoorzitter Paul Coenegracht tijdens de raadsvergadering enkele kritische kanttekeningen bij de coalitievorming. De tweede partij van Cranendonck voelt zich gepasseerd bij de onderhandelingen. Volgens Coenegracht ontbrak het bij het doorlopen proces ook aan transparantie. Coenegracht: “De afgelopen twee maanden verdienen niet de schoonheidsprijs. De droomcombinatie lag al op voorhand vast. Het ontbreekt ons aan iedere onderbouwing waarom het CDA als tweede partij, zonder dat de inhoud besproken was, geen onderdeel van de onderhandelingen mocht zijn.”

Daarnaast lijkt de partij weinig vertrouwen te hebben in een nieuwe termijn van wethouder Lemmen. Coenegracht: “Als we kijken naar het resultaat van vier jaar wethouderschap, zijn dossiers en portefeuille, dan verdiend dat in onze ogen geen voldoende.” Ook de onlangs in de raad besproken integriteitskwestie roept volgens Coenegracht nog altijd vragen op. De wethouder, die de afgelopen vier jaar onder meer de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) in zijn portefeuille had, stuurde een Wmo-cliënt in de aanloop naar de recente gemeenteraadsverkiezingen een appje om op hem te stemmen.

De gemeenteraad stemde dinsdagavond over de benoemingen. Dat gebeurt anoniem. De steun voor Driessen was unaniem. Boonen werd met 16 stemmen voor en 1 stem tegen benoemd. Lemmen kreeg vijf tegenstemmen. De kandidaat-wethouders werden daarna beëdigd door de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel. De verwachting is dat deze week de voorlopige portefeuilleverdeling bekend wordt.

Foto’s Jos Meusen