Jubilarissen bij Gilde St. Joris – St. Barbara te Maarheeze

MAARHEEZE – Zaterdag 23 april mocht Gilde St. Joris – St. Barbara weer de  Teerdag gaan invullen ter ere van de feestdag van onze Patroonheiligen St. Joris – St. Barbara.

Het Gilde trok vanaf de Schutse, in vol ornaat, onder tromgeroffel en bazuingeschal, weer door Maarheeze naar de Kerk. 

Daar hebben ze ter ere van onze Patroonheiligen St. Joris – St. Barbara een H. Mis in de Gertrudiskerk van Maarheeze gehad onder leiding van Pastoor Sip. Na de H. Mis bracht het Gilde een vendelgroet. In de Schutse werden de leden gehuldigd die al 40 jaar lid zijn van het Gilde. Daarvoor was speciaal een delegatie van het Kringbestuur naar Maarheeze gekomen, dhr. Roeland van Hoof en dhr. Jan Teunissen om de 40 jarige jubilarissen de onderscheiding op te spelden. Frans is 35 jaar Vaandeldrager en loopt al veel jaren trots met het vaandel van Patroonheiligen St. Joris – St. Barbara door de straten, Harrie is Koning geweest en 3 jaar bestuurslid. Huub heeft diverse functies binnen het Gilde vervuld o.a. Deken. 

Daarna was het de beurt aan de 25 jarige jubilarissen. Jubilarissen zijn Dio Immers, Jan van der Putten (bazuinblazer en doet veel activiteiten aan en buiten het gebouw), Piet Cox (bazuinblazer), Noud Maas (eerst kaptein en nu vendelier – hij doet veel werk aan het park en omgeving), Rob Engelen (tamboer), Tjerk Melis (tamboer) en Jac Beerten (Hoofdman van het Gilde). Ook 25 jaar lid maar niet aanwezig: Noud van der Putten (tamboer), Raoul de Koning, Fred van Lierop en Martijn Engelen (bazuinblazer). Thjeu Rooijakkers wel aanwezig maar zag af van de huldiging. 

Stijn van Lierop werd geïnstalleerd als volwaardig lid van het Gilde. Hij heeft als aspirant lid bewezen dat hij goed binnen dit Gilde past en een welkome aanvulling is bij de groep actieve jongeren. Daarna was er een dankwoord voor 3 leden die jarenlang een belangrijke functie hebben vervuld en nu hun functie neerleggen maar wel lid blijven, dit zijn: Frits Meulendijk die meer dan 24 jaar onze standaardruiter is geweest en veel prijzen in de wacht heeft gesleept gedurende deze jaren met zijn prachtige paard. Mart van Og die tijdelijk de functie van Hoofdman op zich heeft genomen, welke tussentijds vacant werd. Bert Kiggen als ervaren en gedreven Wapenmeester, heeft 16 jaren alles wat met schieten te maken heeft onder zijn hoede gehad en dat op veilige wijze heeft laten plaatsvinden op het Gildeterrein en tijdens de uitwisselingen. 

Jac Beerten, de huidige Hoofdman, bedankte alle jubilarissen en terugtredende leden voor hun inzet, ondersteuning en hulp op welk vlak dan ook. Na al deze officiële handelingen kon het feest beginnen met een lekker etentje. Maar eerst werden de dames van de jubilarissen nog in de bloemetjes gezet, als dank dat hun wederhelft zoveel tijd en energie in het Gilde hebben mogen stoppen.  Hierna ging het feest verder tot in de kleine uurtjes en ieder vertrok zeer tevreden en voldaan naar huis.

Nu kan het Gilde alle energie en aandacht gaan schenken aan het volgende grote evenement want ze gaan een groot Middeleeuws Gilde Feestweekend organiseren op 9 juli en 10 juli op het gildeterrein en een deel van het sportpark te Maarheeze.

Op zaterdag 9 juli organiseren ze een groot muziekfeest, met optredens van Nederlands beste imitator van André Hazes sr. bekend van film en tv. Daarna treden de Legata’s Lederhosen op die het publiek met zeer opzwepende muziek zal vermaken en daarna verrast dj Mark het publiek met muziek voor jong en oud. Dit alles gaat gebeuren in een zeer gezellig en inspirerende omgeving, met de nodige hapjes en drankjes tot laat op de avond.

De zondag 10 juli is een familiefeest, de kinderen staan voorop. Ridders te paard geven diverse voorstellingen op een groot toernooiveld, er is een roofvogelshow met diverse soorten roofvogels, er is een Middeleeuwse wapen demonstratie, kinderen kunnen deelnemen aan Middeleeuwse spelletjes en diverse standwerkers laten de kinderen kennis maken met oude ambachten. 

Het Gilde hoopt op een grote opkomst om zo het Gilde aan de gemeenschap van Cranendonck en wijde omgeving te presenteren en te laten zien wat er bij het Gilde zoal mogelijk is, alsook een indruk te geven van hoe het was in de Middeleeuwen. Op die manier probeert het Gilde de vereniging meer toekomstbestendig te maken. 

Ze zien iedereen graag op 9 juli en/of 10 juli op het Gildeterrein.