Smeets Asperges stopt ermee na 40 jaar

BUDEL – Smeets Asperges; een begrip in de regio én ver daarbuiten. Na een periode van 40 jaar stopt de familie Smeets ermee. Jos en Riekie maken het seizoen nog af. Dan is het tijd om te gaan genieten van hun welverdiende pensioen. Ooit begonnen ze met suikerbieten. Een adviseur van de veiling vertelde hen echter dat de grond die zij hadden zeer geschikt was voor asperges. 

Door Bas Kusters

Maar dat durfden ze aanvankelijk nog niet aan. Het advies was om 4 hectaren aan asperges te kweken en dat leek voor die tijd wat te veel. Maar nadat ze ergens anders zijn gaan kijken zijn ze dan toch begonnen, weliswaar met 2 hectaren.

“In die tijd had je nog geen afdekfolie, dus moest je twee keer per dag steken”, vertelt Riekie. Dit werk werd gedaan door zo’n dertig scholieren en studenten. Die kwamen dan voor en na school om asperges te steken en op die manier wat geld bijverdienen. “Toen kwam de studiefinanciering en toen was het afgelopen. Toen hoefden ze niet meer te werken en kwamen ze niet meer”, vertelt Jos. Dit werd opgelost door door de hulp van het uitzendbureau in te schakelen en huisvrouwen aan te nemen. Ook hebben ze altijd prettig samengewerkt met Poolse mensen.

Met de komst van afdekfolie hoefden ze een stuk land nog maar één keer per twee dagen te steken. Voor wie dit niet weet: omdat de folie aan één kant wit is en aan de andere kant zwart is de folie warmtevasthoudend of -afstotend en kun je de groei van de asperges reguleren. “Dit was een uitkomst want zo kon je stukken land rouleren.”

Op het hoogtepunt hadden Jos en Riekie 4 hectaren grond in gebruik. Ze hebben in die 40 jaar tijd veel personeel gehad. “De goeden en de slechten onthoud je!”, zegt Jos. “Hier heeft een tijdlang iemand gewerkt die heel goed kon rekenen. Als je hem een som gaf had hij die al bijna uitgerekend nog voordat je hem goed en wel uitgesproken had. Nu heeft deze persoon twee eigen bedrijven.”

Wat niet iedere aspergekweker had was een schuilgelegenheid voor het personeel. Deze werd door Jos gerealiseerd door een bus met de trekker op het land te trekken. Deze bus, door een uit Joegoslavië afkomstige vrouwelijke collega ook wel de ‘Boes van Joes’ genoemd, diende als beschutting tegen de regen, maar ook vaak als kantine. “De sociale contacten met de jeugd waren altijd leuk. Zo blijf je een beetje op de hoogte.” Op het einde van het seizoen hielden ze altijd een barbecue. “Dat was eigenlijk altijd een soort personeelsfeest waarop werd nagepraat en samen werd afgesloten.”

Momenteel hebben Jos en Riekie nog een halve hectare grond in gebruik en zijn ze bezig aan hun 40e en tevens laatste seizoen. Dit waren ze al van plan, maar een kapotte koeling maakte het besluit definitief. Ze kunnen terugblikken op een mooie periode, waarin mensen soms van ver kwamen om hun asperges te kunnen proeven. “Zelf van Luik, Brussel en Antwerpen komen ze. Ze vinden de asperges van hier ook echt lekkerder dan elders.” Op de vraag waar dat dan aan ligt zegt Jos: “De liefde die erin gaat…” Ook mensen die vroeger in Budel woonden komen nog regelmatig asperges kopen wanneer ze weer eens in de buurt zijn.

We hoeven ons niet druk te maken dat Jos en Riekie zich nu gaan vervelen. Er is nu tijd voor hobby’s. Riekie maakt zelf kaarten en Jos speelt graag accordeon. Naar verwachting duurt het laatste aspergeseizoen tot 24 juni, dus diegenen die de Smeets Asperges nog willen proeven, moeten er snel bij zijn. Smeets Asperges, Bosch 29 in Budel.