Cranendonckse sport- en cultuurwereld zoeken elkaar op bij Cranendonck Cafés 

MAARHEEZE – Met de eerste editie van ‘Cranendonck Cafés’ vond dinsdagavond in Muziekhuis Maarheeze de kick-off van een op het eerste oog niet-alledaagse samenwerking plaats. Voor het evenement, dat bij toerbeurt in een van de Cranendonckse kernen wordt gehouden, hebben de lokale sport- en cultuursector de handen ineengeslagen. 

Door Roy de Leijer

Cranendonck Cafés wordt gehouden door Cultuurcraan en Clubcraan. Cultuurcraan is een digitaal platform voor culturisten uit Cranendonck en omgeving, Clubcraan is dat voor sportclubs en verenigingen. Met Cranendonck Cafés zoeken beide platforms voor het eerst nadrukkelijk de samenwerking op. Dit met als insteek om mensen uit de Cranendonckse sport- en cultuursector bij elkaar te brengen en kennis te laten maken met elkaars passie. De bijeenkomsten hebben een luchtig karakter en de avonden worden telkens met andere gasten in een andere Cranendonckse kern gehouden. Cultuurcraan en Clubcraan streven naar een drietal edities op jaarbasis. 

Bij de eerste editie werden muzikant Wim Guns uit Maarheeze en de Budelse topvolleybalster Yvon Beliën het hemd van het lijf gevraagd door interviewer Stefan den Ouden. Hij zocht onder meer naar overkomsten en verschillen. Ook vroeg hij zijn gasten naar hun sportieve en muzikale idolen en inspiratiebronnen. Daarnaast legde hij Guns en Beliën een aantal dilemma’s voor.

Beliën vertelde onder meer over de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, waar ze in 2016 met het Nederlands team net buiten de medailles viel. De Budelse had ook een nieuwtje. Het komende seizoen in Italië wordt waarschijnlijk het laatste op topniveau. “Dan heb ik er tien jaar in buitenland opzitten”, aldus Beliën, die zich wil gaan richten op een maatschappelijke carrière.

Het leven van een topsporter staat soms in schril contrast met een ‘rock ’n roll’ bestaan. Zo bleek dinsdagavond. Guns vertelde onder meer over zijn muzikale passie en de vele optredens met de Eindhovense band The Vitals. Maar ook over zijn sportieve hoogtepunten als goalgetter van de veteranen van VV Maarheeze passeerden de revue.  

Verder waren er verschillende optredens, waaronder een flashmob, van het popkoor van Jentley Drieman. Dichter Paul Nijhoff sloot de avond af met een column.

Het digitale platform Clubcraan bestaat al enige tijd, maar klinkt bij veel mensen wellicht wat minder bekend in de oren dan Cultuurcraan. Het platform is een aanvulling op Sjors Sportief voor leerlingen van de basisschool. Clubcraan richt zich op een veel bredere doelgroep. Verenigingen kunnen zichzelf via het platform presenteren en hun activiteiten wereldkundig maken. De samenwerking met Cultuurcraan is voor de buitenwacht de eerste echt zichtbare actie van het platform. “Onder meer via Clubcraan willen we alle 21.500 Cranendonckers aan het bewegen krijgen. Niet alleen voor hun fysieke, maar ook voor hun mentale gezondheid. Een activiteit als dit draagt bij aan de bekendheid van Clubcraan”, aldus wethouder Marcel Lemmen, die dinsdag bij de eerste editie van Cranendonck Cafés aanwezig was.


Foto Jos Meusen