Verbroederende competitie met mars- en showmuziek

HAMONT – Tijdens het aankomend pinksterweekend staat Hamont weer flink op zijn kop. Het charmante stadje in Noord-Limburg wordt dan weer omgetoverd tot het muzikale mekka van mars- en showspektakel. In de krant van vorige week kon je alles al lezen over de Internationale Taptoe van zaterdagavond. In deze editie lees je meer over de wedstrijden en de randevenementen.

Festivalklasse door Corona
Na het Wereldmuziekconcours te Kerkrade (Nl) kan dit muzikale gebeuren in Hamont beschouwd worden als het belangrijkste evenement op gebied van Mars en Show in de Lage Landen. De organisatie moest in 2020 noodgedwongen een editie overslaan door de corona-pandemie. De muziekkorpsen konden eind 2021 uiteindelijk weer flink aan de slag met repeteren. Een aantal korpsen ondervonden toch flink wat  gevolgen op hun ledenaantallen, en gaven daarom aan een editie te willen overslaan. De organisatie in Hamont voerde dit jaar overigens een nieuwe discipline is, met name de Festivalklasse. In die klasse kunnen korpsen vrij deelnemen “buiten wedstrijd” ; ze krijgen wel een vrijblijvende beoordeling van de jury. Voor de Wedstrijden zelf blijven de bestaande klasses en disciplines weliswaar behouden. De deelnemende korpsen zullen dus evenzeer kunnen blijven strijden voor de fel begeerde trofee van Kampioen der Lage Landen !

Internationale wedstrijden : muzikale verbroedering staat centraal!
Met Pinksteren 2022 zullen een 2000-tal  amateurmuzikanten uit Vlaanderen, Nederland en Duitsland. gedurende drie dagen te gast zijn. Zoals tijdens de voorbije edities zal Hamont weer overrompeld worden door duizenden muziekliefhebbers uit de Lage Landen ; ongetwijfeld bulkt iedereen uit de mars- en showwereld ook van de knaldrang. Nu, daar zal het in Hamont zeker niet aan mankeren. Na lange tijd eindelijk weer : een feest van muziek, vreugde en internationale verbroedering ! 

Een twintigtal muziek- en showkorpsen, op wier palmares vele prijzen van internationale wedstrijden prijken, zullen op 5 en 6 juni borg staan voor een concours van uitzonderlijk hoog niveau : een ware streling voor het oor en het oog ! Spektakel, spanning, competitie en vooral hoogstaande muziek staan steeds bovenaan de affiche !  De laureaten van de vorige uitgave van de Internationale Mars- en Showwedstrijden te Hamont, zullen hun behaalde titel van “Kampioen der Lage Landen” in hun divisie zeker en vast met gedrevenheid verdedigen….. de anderen zullen hen met hetzelfde enthousiasme beconcurreren. 

De organisatie benadrukt dat voor deze editie de competitiegeest niet zal overheersen. Vele korpsen werden door de gekende omstandigheden geconfronteerd met een lastige voorbereiding na een lange periode dat er amper gerepeteerd kon worden. Een opgetogen muzikale sfeer met een vleugje enthousiaste ‘bevrijdingsroes’ zal zorgen voor een memorabele editie.

Gratis toegang op Wedstrijden
Ook deze editie zal de toegang voor de wedstrijden op zondag en maandag gratis zijn. Iedereen is dus van harte welkom op dit grandioze evenement. Het organisatiecomité kon deze beslissing nemen dankzij de bijzondere steun van de peters, partners en sponsors alsook de financiële ondersteuning vanwege VLAMO, de stad Hamont-Achel en de Vlaamse Overheid. Op die manier wordt dit evenement een muzikaal feest voor iedereen en bovendien is de ‘Lage Landen Hamont’ op deze wijze een unieke ambassadeur en promotor voor het mars- en showgebeuren in België en Nederland ! 

Muziek voor jong en minder jong !
De organisatie in Hamont gaat er prat op dat er feest en muziek moet zijn voor iederéén in de stad. Om die reden wordt er ook dit jaar weer in de woonzorgcentra in Hamont en Achel een speciaal concertje georganiseerd. Op die manier kunnen ook de bewoners van de wzc’s met volle teugen meegenieten van de feestelijke sfeer van dit festival. Op zondagochtend om 10u30 speelt de Spielmannszug Hattstedt (D) in het woonzorgcentrum in Hamont en op maandagochtend eveneens om 10u30 concerteert de Spielmannszug Rödemis uit Husum (D) in het woonzorgcentrum in Achel. Deze concertjes zijn uitsluitend bedoeld voor de bewoners en hun familieleden.

Verbroederingsavond
En natuurlijk staat ook de Verbroederingsavond in de Posthoorn weer op het programma op zondagavond. Heb je de laatste maanden wat gebrek gehad aan knaldrang ? Die achterstand kan je helemaal inhalen op zondagavond in de Posthoorn. Niet alleen zullen enkele buitenlandse gastkorpsen de nodige muzikale sfeer brengen, maar is er ook een optreden van de Kon. Fanfare De Eendracht Hamont-Lo en de Larry Cook Brass Band. Voor en na de concerten wordt de ambiance op peil gebracht door het duo DJ Ongeremd. Iedereen is van harte welkom op de Verbroederingsavond ; de toegang is gratis.

Up-to-date info op de website
Op tijd en stond vindt men op de website www.marsenshow.be de laatste nieuwtjes en info over de Internationale Taptoe en de Mars- en Showwedstrijden. Ook de korpsen kunnen er terecht om de noodzakelijke informatie te vergaren. In het omvangrijke online fotoboek kan men terugblikken op de vorige editie.