‘Wandelingen door Hamont’

HAMONT-ACHEL – Op 25 mei vond de boekvoorstelling van Willem van Lit plaats in het stadhuis van Hamont-Achel. Willem was bij de Hamont-Achelse mensen die weleens op Facebook kijken al zeer bekend door zijn verhalen over de wandelingen door Hamont, welke nu uitgebracht zijn in boekvorm.

Met trots stelde Vertelpunt Uitgevers het boek ‘Wandelingen door Hamont’ van Willem van Lit voor.  2021 was het tweede jaar waarin corona de scepter zwaaide. Het was in het voorjaar en de zomer van dat jaar op veel plaatsen nog enorm rustig. Veel mensen gingen te voet of fietsend op pad en herontdekten zo hun eigen leefomgeving. Willem van Lit ging in klein wisselend gezelschap wandelen in Hamont, de stad waarin hij werd geboren en waar hij opgroeide. Hij keek goed om zich heen. Het werd een weerzien in dertien wandelingen waarover hij 72 verhalen schreef. In deze verhalen met een persoonlijk karakter schrijft hij dat de stad van zijn jeugd hem regelmatig plezierig heeft verbaasd. Hij had nooit de bedoeling melancholisch te worden, maar er zitten wel wat onvermijdelijke nostalgische en soms zelfs filosofische overpeinzingen tussen. Het belangrijkste is echter dat hij – zonder definitief te willen en kunnen zijn – tracht te achterhalen wat Hamont in haar bedaarde ontwikkeling heeft gemaakt tot wat het heden ten dage is. 

“Wandelingen door Hamont” is méér dan een wandelboek. Het is één lange mijmering over de stad, het verleden, zijn eigen leven en het leven in het algemeen. En dat in een plastische, verhalende stijl die je doet blijven lezen. Het is daarom niet enkel een boek voor mensen die in Hamont wonen of er van afkomstig zijn. 

Willem (Willy) van Lit werd in 1953 geboren en bracht zijn jeugd tot aan zijn zestiende jaar door in Hamont. Toen nam hij dienst bij de Nederlandse Koninklijke Marine. Zijn familie met onder andere zes broers, bleef in Hamont. Na zijn maritieme en ambtelijke loopbaan van vijftig jaar is hij gepensioneerd. Willem is getrouwd met Marjan van Zijl. Hij heeft twee kinderen en drie kleinkinderen en woont nu in Lommel. Wandelingen in Hamont telt 285 pagina’s, kost € 23,50 en is verkrijgbaar via www.vertelpuntuitgevers.be, bol.com en Standaard Boekhandel. 

Foto Gerard Coenen