Europees congres voor Maatkleermakers 

BUDEL / DORTMUND – Van donderdag 25 mei tot en met zondag 29 mei vond het Europees congres voor Maatkleermakers plaats in Dortmund. De Budelse Gerda de Greef was een van de kleermakers die Nederland mocht vertegenwoordigen tijdens de modeshow. De Branchevereniging voor Kleermakers Nederland had Gerda, alsook een tiental andere Nederlandse kleermakers, geselecteerd voor deelname. “De kleding die getoond wordt tijdens de selectie moeten uiteraard aan bepaalde normen voldoen. Ik was zeer vereerd dat ik 2 kledingstukken mocht presenteren tijdens het congres,” aldus Gerda. Het was voor Gerda niet de eerste keer dat ze deelnam aan het Europees congres, dat tweejaarlijks wordt georganiseerd. “Nu was het, vanwege de welbekende reden, al 4 jaar geleden. Een van mijn creaties, de roze jurk, had ik namelijk al gemaakt met het oog op het congres in 2020. Ik ben blij dat ik nu alsnog de kans heb gekregen om dit stuk te laten zien tijdens de modeshow.” Behalve de roze jurk liet Gerda ook een chanelpakje zien op de catwalk. “Maar de meeste complimenten heb ik uiteindelijk gekregen op mijn eigen, uiteraard ook zelfgemaakte outfit,” lacht Gerda. “Ik voelde me vereerd en was hierdoor aangenaam verrast.” Tijdens het congres werden er ook diverse vakgerelateerde workshops georganiseerd die op veel belangstelling konden rekenen. De volgende editie gaat door in 2024 in Zwitserland. Ook dan zal Gerda zeer waarschijnlijk een poging doen om door de selectie te komen en deel te nemen aan de modeshow.