Heeze als opmaat voor Kringdag Riethoven bij Budels Jorisgilde

BUDEL – Eindelijk klinken er ook weer gildetrommen en bazuinen buiten De Vaandrig en het oefenterrein van het Sint Jorisgilde Budel. Na een gedwongen onderbreking van alle activiteiten trekt het gilde er weer op uit om deel te nemen aan schietwedstrijden en gildebijeenkomsten. Zo was er op zondag 22 mei de eerste bijeenkomst van gilden sinds lange tijd binnen district Oost van Kempenland in Heeze. Het gilde van St. Agatha uit Heeze vierde haar 600e verjaardag met de opening van hun nieuwe onderkomen, de viering van een Districtsdag en de organisatie van het Jeugdtoernooi van Kring Kempenland. Kortom er waren maar liefst drie redenen voor de leden van de gilden om deze warme zondag richting Heeze te gaan. Een kleurrijke stoet trok die middag op richting het Kasteel van Heeze om met alle aanwezige gildenleden gezamenlijk op de foto te gaan op de binnenplaats van dit bijzondere kasteel. Terug op het feestterrein was er natuurlijk een Massale Opmars voor de wedstrijden van start gingen. Helaas is het animo voor deelname aan de wedstrijden niet meer zo heel erg groot. Maar toch werd er stevig gestreden door de jeugdige leden om de prijzen die er te verdienen waren. Onze jeugdtamboers Isaure en Quint konden eindelijk laten horen waarop ze zo lang geoefend hadden en deden mee als demonstratie groepstrommen. Ze kregen een mooie beoordeling maar konden niet voor een prijs in aanmerking komen omdat de groep slechts uit twee tamboertjes bestond. Daarom ook geen groepsoptreden van de jeugdvendeliers Rosalyn en Daphne. Zij gingen individueel de strijd aan. Bij de prijsuitreiking was er een derde prijs individueel vendelen voor Daphne. Omdat bij Rosalyn vlak voor het einde van haar oefening de vlag viel, viel ze ook meteen buiten de prijzen. Maar een mooie ervaring rijker konden alle deelnemers deze avond terug richting Budel. Het was naast een dag met mooie ervaringen ook een bewogen dag omdat de hitte een van de leden danig overviel. Maar ook dat is gelukkig allemaal goed gekomen waardoor het gilde zich nu kan opmaken voor de Kringdag, Een dag die na twee jaar eindelijk weer een keer gehouden gaat worden. Op Pinkstermaandag 6 juni zijn alle gilden uit Kring Kempenland, 52 stuks, bij elkaar in Riethoven voor het houden van de hopelijk weer jaarlijkse Kringdag. Om 12.15 uur begint de kleurrijke stoet te trekken door Riethoven. En mocht je vanuit Budel willen komen kijken; het Budelse gilde heeft nummer 32 in de stoet. De middag wordt verder gevuld met de wedstrijden. Zou je met ons mee willen reizen, dan zijn er enkele plaatsen vrij in de bus die om 10.30 uur vertrekt vanaf De Vaandrig, parkeerplaats voor Zuiderpoort. Vooraf aanmelden kan via email naar [email protected] Op www.sintjorisgildebudel.nl kun je meer lezen over het gilde of volg het Budelse gilde op Facebook.