Zonnepark Aardbrandsven weer een stapje dichterbij

CRANENDONCK – Het raadsvoorstel voor het afgeven van de verklaring van geen bedenkingen voor het zonnepark Aardbrandsven in Budel kon dinsdag rekenen op brede steun van de Cranendonckse gemeenteraad. Alleen de fractie Cranendonck Actief stemde tegen het voorstel. 

Door Roy de Leijer

Met het aannemen van het raadsvoorstel komt het zonnepark aan de Ruilverkavelingsweg in Budel weer een stapje dichterbij. “De keuze voor deze locatie is wat ons betreft helder. Wij zien ook liever één groot zonnepark, dan acht, negen, tien of zelfs meerdere kleinere zonneparken verspreid over de gemeente”, aldus Geert Rijkers van ELAN.

Hij kreeg bijval van Willem Swinkels van de VVD-fractie. Wel gaat de voorkeur van de VVD in eerste instantie uit naar zonnepanelen op daken en niet op land. Swinkels: “Maar wat we zeker willen is een actieve bijdrage leveren aan de energietransitie en daar past dit plan prima in.”

Bart Kraaijvanger (Pro6): “Er wordt ook niet zomaar een akker volgegooid met zonnepanelen. Het wordt een zonnepark dat verbonden is met de natuur, waar we doorheen kunnen lopen. We plukken er als Cranendonck ook de vruchten van. Hij kreeg bijval van CDA’er Wouter Boelens. Net als Swinkels noemde hij het zonnepark een goed alternatief voor windmolens. Boelens: “Omdat we hebben besloten geen windmolens te willen, moeten we op zoek naar alternatieven.”

Alleen Cranendonck Actief stemde tegen het raadsvoorstel. Fractievoorzitter Koen van Laarhoven: “We zijn best voorstander van zonneparken, maar niet op deze locatie. Er wordt een gebied van 150 voetbalvelden aan goede landbouwgrond omgebouwd naar een zonnepark. Dat vinden we geen goede duurzame ontwikkeling.”