Hoogste eer bij Kringdag Riethoven voor Budels Sint Jorisgilde

BUDEL/RIETHOVEN – De 52 gilden van Kring Kempenland troffen elkaar voor het eerst na een onderbreking van twee jaar voor de viering van de Kringdag Kempenland. Het was de 78e Kringdag en voor een vijfde keer tekende het Sint Annagilde uit Riethoven voor de organisatie. Op Tweede Pinksterdag bracht de bus de leden van het Budelse gilde naar het feestterrein in Riethoven, waar om 12.15 uur de optocht vertrok door de straten van Riethoven. Het dreigde wel te gaan regenen, maar gelukkig bleef het bij enkele losse druppeltjes. Tijdens de optocht worden de gilden beoordeeld door een jury. Het is voor elk gilde een eer om uiteindelijk bij de top 9 te mogen behoren als de optochtjurering bekend gemaakt wordt. Het Budelse gilde mocht zich ook bij de beste negen gilden van Kring Kempenland rekenen toen deze negen prijswinnaars gelijktijdig naar het podium werden geroepen. Als je dan als Budels gilde nog op het podium blijft staan met de gebruikelijke winnaars van de grote prijs, het Heilig Kruisgilde uit Gerwen en het Sint Jansgilde Soerendonk dan verwacht je als eerste te worden opgeroepen voor een derde prijs. Maar we mochten blijven staan en ook toen de tweede prijs vergeven was bleef er maar eentje over, en dat was de Eerste Prijs voor het Sint Jorisgilde Budel in de optocht. Het winnen van deze prijs mag worden gezien als de hoogste eer van een Kringgildedag. Uiteraard heeft het gilde deze prijs uitgebreid gevierd in de feesttent in Riethoven, en ook in de bus naar Budel was het nog erg gezellig. Naast de optocht is op diverse wedstrijdonderdelen door het gilde deelgenomen. De tamboers, vendeliers en bazuinblazers kwamen individueel of in groepsverband in actie. Niet elke inzet werd beloond met een prijs, en soms speelde het weer in de vorm van straffe wind ook niet echt mee. Het gilde ging niet geheel zonder beloning naar huis want de individuele deelname van Daphne van Kuijk bij de jeugdvendeliers leverde haar een eerste prijs op. Via www.sintjorisgildebudel.nl kun je meer lezen over het gilde of volg het Budelse gilde op Facebook.