Cranendonck in Beeld

Iris

Deze bloemen zijn misschien wel vergelijkbaar met de fraaiheid van een orchidee. U kent ongetwijfeld het schilderij, de Irissen van Vincent van Gogh.

Ook hij heeft zich laten inspireren door de schoonheid, kleur en rijkdom van deze bloemen.

Het woord Iris is afkomstig uit het Grieks en betekent regenboog, wat duidt op de kleurschakeringen van de bloem. 

De Iris behoort tot de lissenfamilie (Iridaceae). Hieronder behoort ook de in Nederland bekende gele lis (Iris pseudacorus), hij valt op wanneer je hem ziet langs de oevers van rivieren, plassen, meren en sloten. 

Met zijn mooie gele bloemen is deze lis in trek bij zowel de mens als bij insecten. Gele lis is de enige soort uit de Lissenfamilie die van nature in Nederland voorkomt. 

Er worden van de Gele lis veel rassen en kruisingen gekweekt, immers het is een zeer geliefde vijverplant. De kleuren van de bloem kunnen daarbij sterk variëren tot blauw of paars geaderd toe.

 Een enkele keer verwilderen deze gekweekte planten zoals hier op de foto, genomen aan de Ringselven in Budel-Dorplein. Er zijn zo’n 250 soorten Irissen. 

Romeinen hebben deze Iris naar Noord-Europa en dus ook naar Nederland gebracht. De iriswortels hebben een geneeskrachtige werking. 

Dit was al in de oudheid bekend. Zo werden aan kleine kinderen, die tandjes kregen, de wortelstok van de baardiris gegeven om erop te kauwen, om zodoende het doorkomen van de tandjes te bevorderen.

 Ook werden vroeger de wortelstokken gebruikt in de leerlooierij en medisch aangewend tegen buikloop en als vocht afdrijvend middel. Foto en tekst Jan de Bruijn.

 Heeft u ook een mooie landschaps of natuurfoto van of over Cranendonck?

Mail deze gerust naar [email protected] met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.

Jan de Bruijn

ANV Land van Cranendonck