Heropening Sint-Antoniuskapel Pelt

PELT – Op vrijdag 3 juni werd de kapel van de Sint-Antoniusweg te Pelt na een restauratie opnieuw officieel geopend. De kerkraad met Marc Celis, de schepen van erfgoed Niels Valkenborgh en pastoor-deken Jan Philippe deden bij de opening elk hun woordje en bedankten met name oud-Neerpeltenaar Romain Mercier voor zijn bijzondere bijdrage die hij bij deze vernieuwing in de vorm van de productie en plaatsing van nieuwe glas-in-loodramen gerealiseerd had. 

Door Ben Ieven

Niels Valkenborgh dankte Paul Cuyvers van de Heemkundige Kring Pelt voor de nodige geschiedkundige informatie over de Antoniuskapel. De technische dienst van de gemeente Pelt kreeg voor hun werk een woordje van dank alsmede de Provincie Limburg voor hun financiële tussenkomst. Hierbij werd ook bijzondere dank uitgesproken aan de buren voor het open houden en onderhoud van de kapel: Mia Brouwers (vroeger) en Valère (heden). De pastoor zegende de vernieuwde kapel en de genodigden werden getrakteerd op een drankje. De oprichting van de kapel in 1933 is vooral te danken aan dochter Marie van de familie Jacobs-Stevens uit Sint-Huibrechts-Lille. Zij woonde in Antwerpen en was getrouwd met Rudolf Jovilet. Na de geboorte van Theo, hun tweede zoon, was Maria voortdurend ziek en kwam nauwelijks nog uit het ziekenhuisbed. Haar lichaam was echter sterk en ze was zeer gelovig en beloofde aan Sint-Antonius dat ze een kapel zou laten bouwen als ze beter werd. Zij is genezen en is haar belofte nagekomen. Vele jaren later vertelt Neerpeltenaar Romain Mercier (85) zijn eigen verbinding met het kapelletje. Toen zijn moeder in WO II door de Duitse bezetter werd opgepakt en naar een concentratiekamp overgebracht was hij 7 jaar. Hij kwam in deze kapel bidden voor de terugkeer van zijn moeder die echter nooit is teruggekomen en hij dan ook nooit meer heeft gezien. Daarom is deze kapel voor Romain ergens symbolisch de begraafplaats van zijn moeder en telkens hij hier voorbijkomt gaat hij er even naar binnen. Mercier die ooit leraar was op het Atheneum Overpelt woonde enkele jaren in het Populierenhof op Damsheide (gekscherend noemt hij het nu nog steeds het ‘liere-poepenhof’). Daarna heeft hij vele jaren in de Franse Provence gewoond maar is hij teruggekeerd naar België met name naar Chaudfontaine. Daar is hij helaas door de overstroming van 2021 getroffen en is hij heel zijn hebben en houwen kwijtgeraakt. Zijn huis staat nog recht maar hij woont voorlopig nog op de bovenverdieping. Zo kom je bij een heropening van een kapelletje ook weer een stukje geschiedenis tegen. Antonius is de patroonheilige van de franciscanen en een hele lijst van andere zaken zoals verloren voorwerpen, vrouwen en kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, het huwelijk, reizigers en verliefden, patroon tegen schipbreuk, de pest en koorts. Rond zijn graf in het Noord-Italiaanse Padua is de Basilica di ‘Sant-Antonio’ gebouwd. Wij zijn al tevreden met een kapelletje…

Foto Presentje voor Romain Mercier door Marc Celis en een dankwoord door Niels Valkenborg