Jubileumeditie met gouden randje voor jarig Ledûb Volleybal Festival

BUDEL – Honderden volleyballers en feestgangers in alle soorten, maten en nationaliteiten wisten het afgelopen weekend de weg naar het sportpark in Budel te vinden. Daar werd na een coronapauze van 2 jaar de 50e editie van het Ledûb Volleybal Festival gehouden. Het werd een jubileumeditie met een gouden randje.

Door Roy de Leijer

Ledûb Volleybal Festival werd in 1970 opgericht om de Budelse volleybalclub Ledûb te laten groeien. Met ruim 200 teams uit de regio, maar ook ver daarbuiten en zelfs uit het buitenland is het driedaagse toernooi een van de grootste sportevenementen in de omgeving.

Het Volleybal Festival was het afgelopen weekend opnieuw een smeltkroes van nationaliteiten. Greg Jenks is al jarenlang een bekende verschijning op de Budelse grasvelden. In 1985 maakte de Engelsman er voor het eerst zijn opwachting. Jenks: “Dat was onder meer met de leden van mijn oude schoolteam. Ook na onze schooltijd zijn we blijven volleyballen.” Met uitzondering van de afgelopen 2 jaar is Jenks altijd teruggekomen naar Budel. “Vooral voor de sfeer en gezelligheid. We waren aanvankelijk met een grote groep, maar die is in de loop der jaren steeds kleiner geworden. In Engeland spelen we niet meer. Dat doen we alleen hier in Budel.” Dit jaar is hij opgenomen in het team Hobub van zijn Budelse vrienden. Jarenlang logeerde Jenks boven de Cambrinus Bar in Budel. Dit jaar maakte hij samen met enkele landgenoten na 15 jaar een comeback op de camping naast het festivalterrein.

Hoewel het kamperen de zestiger niet in de koude kleren is gaan zitten, kijkt hij terug op geslaagd volleybaltoernooi. Jenks: “Dit was een van de beste edities ooit. De sfeer was geweldig. Het is ook een soort reünie. Ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt. Wat heel leuk is is dat hun kinderen ook al kinderen hebben. Zij lopen hier ook rond.”

Ook toernooivoorzitter Pim Staals toonde zich zondagmiddag dik tevreden over het verloop van de jubileumeditie. Het prachtige weer was daarbij een grote meevaller. De bijna traditionele regen op zondag bleef dit keer uit. Staals: “We hebben veel leuke reacties gehad, iedereen is blij dat het evenement weer door kan gaan.”

Sporten en feesten gaan al jaren hand in hand bij het volleybalweekend. De in 2018 geïntroduceerde festivalformule, met behalve een feesttent een groot buitenpodium, bracht ook dit jaar veel feestvierders naar het sportpark in Budel. Staals: “Vooral het buitenpodium was een doorslaand succes. Er kwamen veel meer bezoekers op af dan wij van tevoren hadden verwacht. Daar hebben we van geleerd. Volgend jaar gaan we het terrein efficiënter indelen, misschien komt er dan ook een extra bar. In vergelijking met andere jaren zijn er op zondag ook minder afhakers onder de deelnemende teams.”

Staals hoopt in de toekomst meer artiesten van naam en faam naar Budel te kunnen halen. Maar de eerstvolgende jaren wil hij toch vooral verder groeien op sportief gebied, zowel in kwaliteit als kwantiteit. De ambitie is onder meer om weer boven de 250 teams kunnen groeien. Daarnaast wil de toernooiorganisatie opnieuw topteams aan zich binden. Staals: “Er zijn al gesprekken gevoerd met Sliedrecht en Dynamo om het Ledûb Volleybal Festival bij deze verenigingen te promoten.”