Natuurtheatervoorstelling Kudde strijkt neer op Groote Heide

HAMONT-ACHEL – Genieten van een theatervoorstelling in de openlucht, wandelen over de heide in de avondschemering én op pad met een schaapskudde. Het kan deze zomer allemaal tegelijk met de natuurtheatervoorstelling ‘Kudde’ in Natuurgrenspark De Groote Heide.

Bezoekers van de natuurtheatervoorstelling gaan eind augustus of begin september samen met theatermaker Heleen van Doremalen uit Breda de heide op. Dat gebeurt vanaf de Achelse Kluis in Hamont-Achel. Het wandelende theaterpubliek gaat dan in de schemering op pad met een echte schaapskudde. De voorstelling was eerder al te zien in andere heidegebieden in Brabant, Drenthe, Zuid-Holland, Overijssel en België. 

Voor Van Doremalen was de omgeving van de Achelse kluis tot voorkort onbekend terrein. Per toeval kwam ze in contact met Ester van Sambeeck, projectleidster van het samenwerkingsverband Natuurgrenspark De Groote Heide. Hier binnen werken de gemeenten Eindhoven, Valkenswaard, Cranendonck, Heeze-Leende, Hamont-Achel en Pelt samen om dit gezamenlijke gebied beter te vermarkten op toeristisch en recreatief gebied. 

De Bredase theatermaker, die voor de natuurtheatervoorstelling samenwerkt met beeldend kunstenaar Leonie Muller, was direct onder de indruk van het natuurgebied. Van Doremalen: “We laten ons altijd inspireren door de omgeving. Die is hier heel erg mooi. De eerste keer dat ik hier kwam viel mijn mond echt open. We zijn hier inmiddels al een keer of zes geweest om het gebied te leren kennen. Straks bivakkeren we hier drie weken lang met een crew van zes mensen.”

Ook Van Sambeeck is enthousiast over de natuurtheatervoorstelling: “Ze past helemaal bij De Groote Heide. Samen met Staatsbosbeheer, Heleen en Stichting Schaapskudde Groote Heide hebben we naar een geschikte locatie gezocht om een klein rondje door de natuur te maken. Uiteindelijk zijn we bij de Achelse Kluis uitgekomen. Dat is een mooie plek om natuur en cultuurhistorie te combineren.” 

Om de beleving te versterken verlaat het theater- en natuurpubliek de gebaande paden. Dat gebeurt bovendien op een tijdstip dat het natuurgebied eigenlijk niet toegankelijk is. Van Doremalen: “Omdat wij met respect voor de natuur te werk gaan komen we eigenlijk altijd wel tot een samenwerking. De voorstelling wordt ook steeds aan de locatie aangepast.” 

Het publiek krijgt een bijzondere ervaring voorgeschoteld. De wandelaars vertrekken met zonsondergang vanuit de St. Benedictusabdij, beter bekend als de Achelse Kluis. Ze krijgen een hoofdtelefoon op. Van Doremalen: “Op de heide vindt de ontmoeting met de herder en schaapskudde plaats. Iedere voorstelling is anders, acteurs kun je sturen, maar schapen niet. Zij bepalen het tempo. De voorstelling duurt daardoor tussen de anderhalf en twee uur.”

Onderweg vertelt acteur Hans Dagelet het verhaal van Zenon: een moedige man die besluit de kudde te verlaten. “Het verhaal gaat over een bakkerszoon, waarvan wordt verwacht dat hij het ouderlijk bedrijf overneemt. Het publiek is bij deze voorstelling eigenlijk ook een kudde. Ze lopen langs allerlei lichtprojecten die zijn worstelingen verbeelden. Aansluitend worden de wandelaars het bos ingestuurd en moeten ze via lichttekens zelf hun weg zien te vinden. We willen mensen aan het denken zetten, over de natuur en hun eigen gedrag. Ik noem de voorstelling daarom ook wel een mini-pelgrimage”, aldus de Bredase, die al jarenlang gefascineerd is door kuddegedrag. Van Sambeeck vult aan: “Op die manier wordt iedereen een spiegel voorgehouden.”

De interactieve voorstelling is geschikt voor bezoekers van 16 jaar en ouder. Gepaste kleding en dichte schoenen worden aanbevolen. Een waterdichte capuchon is verplicht in verband met de hoofdtelefoons. Bij de startlocatie zijn poncho’s te koop. Een goede fysieke conditie is vereist. De voorstelling is niet geschikt voor minder-validen. Honden zijn niet toegestaan.

Natuurtheatervoorstelling Kudde is te zien van 31 augustus tot en met 4 september en van 7 september tot en met 11 september bij de Achelse Kluis. Reserveren kan via kudde.org. Kaartjes kosten 36 euro. Per voorstelling is er plaats voor maximaal vijftig mensen. Meer info kudde.org en degrooteheide.eu.