Samenwerking voor realisatie windturbines in Hamont 

HAMONT-ACHEL – Op woensdag 15 juni, niet toevallig de Internationale Dag van de Wind, ondertekenden vijf partijen een samenwerkingscontract voor het ontwikkelen van drie windturbines op het industrieterrein in Hamont. Energiebedrijf ENGIE, de stad Hamont-Achel, SPAAS kaarsen, CSM Steelstructures en Vandervelden bosbouw slaan de handen in elkaar. Het doel is om in 2025 drie windturbines te realiseren die voor lokale hernieuwbare elektriciteit zullen zorgen. 

Door Jana Poukens


Burgemeester Rik Rijcken: “We zijn heel blij met het feit dat er mogelijks windturbines komen op industriezone Bosstraat. Ik zeg bewust ‘mogelijks’ aangezien er nog enkele stappen doorlopen moeten worden voordat het plan in werking gezet kan worden. Vandaag ondertekenen we de samenwerking, waardoor ENGIE vanaf kan starten met het uitvoeren van de nodige studies over o.a. de geluid- en slagschaduw van de drie windmolens.” “Klopt,” beaamt Rainer Vekemans van ENGIE, “We verwachten dat deze studies eind november, begin december afgerond worden. Daarna zal er door de stad Hamont-Achel een informatiemoment ingelast worden waar alle inwoners en andere partijen geïnformeerd worden over de plannen en de resultaten van de studies.” Daarna worden de vergunningen aangevraagd en is er nog en openbaar onderzoek. Doel is dat ENGIE in 2024 start met de bouwwerkzaamheden, zodat de windmolens vanaf 2025 lokale hernieuwbare elektriciteit kunnen produceren voor de bedrijven. 

De windturbines zullen elk een vermogen hebben van 4,5 MW en een totale productie van 17 500 MWh. Dit komt overeen met het energieverbruik van  5800 gezinnen. SPAAS, CSM en Vandervelden zullen ongeveer 70% van hun elektriciteitsbehoefte kunnen dekken met deze lokaal geproduceerde groene stroom. Dit bespaart maar liefst 7000 ton CO₂ per jaar, het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van bijna 3500 dieselwagens. De energie die niet opgebruikt wordt door de drie partnerbedrijven zal op algemene energienet gezet worden. 

De investering voor deze drie windturbines ligt volledig bij ENGIE. SPAAS kaarsen, CSM Staalstructures en Vandervelden bosbouw stellen grond ter beschikking voor de plaatsing ervan. Aangezien ENGIE rekening dient te houden met diverse reglementen, waaronder ook die van luchtmachtbasis van Kleine-Brogel, zullen de windmolens niet hoger worden dan 150 meter. De stad Hamont-Achel werd betrokken in dit project aangezien een van de partnerbedrijven, CSM Steelstructures, niet beschikt over de nodige oppervlakte voor het plaatsen van de turbine. Daarop werd besloten dat de turbine een plek zal krijgen op de gronden van de stadswerf  van Hamont-Achel, dat er tegenover is gelegen. Op de website www.engie.be/hamont-achel zal alles te volgen zijn omtrent dit project. 

Foto: De betrokken partijen ondertekenen de samenwerking