Alcoholslot

Hallo,

Sinds begin dit jaar in de media verscheen dat er voor het eerst meer dan 1.000 Belgische bestuurders rondrijden met een alcoholslot, krijg ik hierover geregeld vragen. Het leek me daarom interessant om dit even toe te lichten.

WANNEER
Bij een veroordeling wegens rijden onder invloed van alcohol, kan de rechter de geldigheid van je rijbewijs beperken tot voertuigen die uitgerust zijn met een alcoholslot. De rechter kan een uitzondering toestaan voor een bepaalde voertuigcategorie indien de overtreding niet daarmee werd begaan: bv. wel voor rijbewijs B, niet voor rijbewijs C dat je nodig hebt op het werk.

Wanneer je meer dan 1,8 promille had, kan de rechter enkel beslissen geen alcoholslot op te leggen mits uitdrukkelijke en individuele motivering.

Wanneer je na een eerdere veroordeling binnen een periode van 3 jaar opnieuw betrapt wordt met meer dan 1,2 promille, is de rechter altijd verplicht een alcoholslot op te leggen.

WAT
Er wordt een meetinstrument verbonden met de startmotor: je auto kan enkel gestart worden nadat je geblazen hebt en de hoeveelheid alcohol in je adem kleiner is dan 0,2 promille. Het alcoholslot registreert alle pogingen: data, uur en alcoholgehalte. Je moet ook een omkaderingsprogramma volgen dat bestaat uit opleiding over het gebruik van het alcoholslot, de gevolgen van het omzeilen ervan, de risico’s en gevolgen van rijden onder invloed, de opbouw en afbraak van ademalcohol en gepersonaliseerde begeleiding.

HOE
Na betekening van het vonnis, moet je jouw rijbewijs afgeven op de griffie.  Met het attest van afgifte moet je op de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen met code 69: enkel rijden met een alcoholslot.

Ten laatste 30 dagen na de betekening moet het alcoholslot geïnstalleerd worden.

KOST
Een alcoholslot kan zowel gehuurd als gekocht worden. Aan beide hangt een aanzienlijk prijskaartje (afhankelijk van de duurtijd maar reken minimum zo’n €2.200).

De rechter kan beslissen dat deze kosten geheel of gedeeltelijk in mindering mogen gebracht worden van de geldboete, maar is dit niet verplicht.

GEVOLGEN
Wanneer je alsnog rijdt zonder alcoholslot of het alcoholslot probeert te omzeilen, staan hierop zware geldboetes, een gevangenisstraf, een rijverbod en zelfs de mogelijke verbeurdverklaring van je voertuig!

Nog vragen rond verkeersrecht of gedagvaard voor de politierechtbank? Aarzel niet mij te contacteren: ik kan je adviseren, informeren en bijstaan. Bel (0493/25.45.31) of mail (advocaat@lynnmeeuwissen.be) voor een afspraak of boek rechtstreeks een afspraak via mijn website (www.lynnmeeuwissen.be).

Tot volgende maand,

Lynn