Duikclub Atlanta Nos Overpelt bestaat 50 jaar

PELT – Duikclub Atlanta Nos Overpelt bestaat 50 jaar en viert dit jubileum op 18 juni met alle leden en oud-leden. Het ideale moment om eens terug te kijken op de jaren en alles wat ze meegemaakt hebben. Want een duikclub beginnen was toentertijd niet vanzelfsprekend en toch kon de club blijven bestaan, zelfs tijdens de lastige Coronatijden.

Door Melissa van Wijngaarde 

Hoe het begon. In 1972 kwam een kleine groep duikers bij elkaar en besloot om een duikclub te starten. Dat was niet zo simpel in die tijden want duikmateriaal was niet iets dat je makkelijk kon kopen. Dankzij behendigheid van de duikers zelf, kennissen en dankzij contacten in Hasselt kwamen ze toch aan de nodige spullen. De locatie, dat werd zwembad het Pelterke in Overpelt. Hier kregen ze een hutje om al hun materiaal in op te slaan en waren er lokalen beschikbaar voor de theorielessen. De naam werd Atlanta NOS, dat staat voor Noord-Limburg Onderwatersport.

Ups and downs
De duikclub is door de jaren wel wat goede en minder goede periodes tegengekomen. In het begin was het niet zo evident om bij de duikclub te gaan en je diploma’s te halen omdat je hiervoor een examen moest doen, in het Frans. Later, toen België opsplitste, heeft het zelfs nog even geduurd voor er een Vlaamse federatie voor duikers kwam. Maar eenmaal toen die er was, rond de jaren 90, kwam er een boost voor vele duikclubs, dus ook voor deze. Materiaal werd steeds gemakkelijker te bekomen wat ook zorgde voor een toestroom van leden. 

Fons Winters, eigenaar van een afgraving in Kaulille, gaf ze later de toestemming om, op zijn grond te gaan duiken samen met een club uit Bree. Dit was voor de leden natuurlijk een aanwinst omdat ze hier buiten konden leren duiken. Maar toen Winters overleed was de toegang hiertoe verloren en moesten ze dus weer een andere locatie zoeken. Hierdoor verloren ze weer leden. Begin jaren 2000 werd duiken opnieuw populairder en de club had groot succes. Toen ging het zwembad in het Pelterke dicht en moesten ze een oplossing zoeken om de praktijklessen te kunnen laten doorgaan. Zwembad Dommelslag stond er toen nog niet maar de opbouw was wel in aankomst. Tot die tijd heeft de club in Budel kunnen trainen. Dit was een hele klus want ze hadden eerst theorieles in Overpelt en dan moesten ze samen met het materiaal allemaal naar Budel om te gaan duiken. Daarna moest alles weer mee terug naar Overpelt.

Feest
De club is hier gelukkig goed door gekomen en heeft het vol kunnen houden tot ze over konden naar de Dommelslag. Nu bestaat de club 50 jaar en gaan ze dit dubbel en dik vieren samen met de huidige leden en oud-leden. Tijdens de receptie zullen er veel mooie verhalen en herinneringen naar boven gehaald worden. 

Interesse in de duikclub?
Zou je zelf ook graag verhalen maken door onder water de wereld te gaan ontdekken? Dan kun je, als je ouder bent dan 16 jaar, terecht bij duikclub Atlanta Nos. De eerste 3 lessen zijn gratis en kun je materiaal lenen, perfect om eens te ervaren hoe het is. De begeleiders zorgen ervoor dat alles veilig verloopt. Meer informatie is te vinden op Atlanta-nos-Overpelt.be. Hier kun je ook inschrijven voor de lessen, die in oktober starten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: genomen op de Bahama’s, een duiker van de club samen met een citroenhaai.