Aardhommel

Hommels zijn onze meest ijverige insecten. Ze lijken op een klein beertje en zijn heel dik en dicht behaard. Daardoor kunnen ze ’s morgens, bij nog lage temperaturen, al vroeg op pad om nectar en stuifmeel te verzamelen. En ze werken ook heel lang, maken dus heel veel werkuren. Door de beharing blijft er ook heel veel stuifmeel op hun lijf plakken, een deel daarvan poetsen ze naar de korfjes op de achterpoten, het ander deel maakt kans om de volgende bloemen die ze bezoeken te bestuiven. De aardhommel op de foto is de gele lis binnen gekropen. Iedere bloem doet zijn best om insecten te lokken. Van ver af met kleur en van dichtbij met geur. De aardhommel is ook sterk en kan zo makkelijk bloemen ‘binnen dringen’ en nectar opzuigen waarmee zij energie krijgt om door te vliegen. Zo is de hommel tevreden en ook de gele lis die door de hommel bestoven is.

Info: Wiel Zentjens, [email protected]  IVN Cranendonck

OLYMPUS DIGITAL CAMERA