Hou de wolf buiten

REGIO – Dat de wolf aanwezig is in onze regio, is geweten. Belangrijk is dat je weet hoe je je eigen dieren kunt beschermen tegen de wolf. Hoe je dit het beste aanpakt kom je te weten op één van de infosessie, georganiseerd door vzw Vlaamse Schapenhouderij (VSH) en RCC-Belgium in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos (ANB), met het Departement Landbouw en Visserij (L&V) en met het Wolf Fencing Team (WFT). 

Afgelopen donderdag 9 juni werd de eerste infoavond gehouden in Den Drossaerd in Pelt. Interessant om weten is dat je kan rekenen op subsidies om zo je eigen dieren te beschermen tegen de wolf. 

Wolven zijn sinds een paar jaar naar hier getrokken en hebben sindsdien al een hoop slachtoffers gemaakt. Veel beelden tonen hoe slim zo’n wolf is en hoe het beest bij zijn prooien kan komen. Het is van belang dat de wolf niet door jouw omheining geraakt. Hij moet dus niet onder, door of over het hek kunnen. Er wordt aangeraden om het hek minimaal 1.20 meter hoog te maken, hoger is natuurlijk altijd beter. Aan de bovenkant wordt dan best een stroomdraad gespannen. Om te voorkomen dat de wolf onder het hek door gaat zijn er meerdere mogelijkheden. Het gemakkelijkste is om op 20 centimeter hoogte een stroomdraad te spannen. Mocht dit niet kunnen, zijn er nog andere oplossingen. Om ervoor te zorgen dat een wolf niet door het hek gaat, moeten de ruimtes daartussen ook maximaal 20 centimeter zijn. Om te zien hoe en wat nu het beste werkt voor jou staat er meer uitleg op www.wolffencing.be Deze groep van opgeleide vrijwilligers komen indien gewenst langs voor advies, hulp bij het aanpassen of voor hulp bij schade.

Voor subsidies kun je terecht bij Agentschap Natuur en Bos of bij het Departement Landbouw en Visserij. Subsidies worden bekeken op vlak van vee en grootte van het terrein en er zijn een hoop regels aan verbonden. Die kun je vinden op de sites of je vraagt om het juiste advies bij het Wolf Fencing Team. Momenteel zijn er 3 soorten subsidies: een subsidie om een bestaand hek ‘wolf proof’ te maken, een subsidie om een nieuw hek te plaatsen en ook voor het onderhoud is er een subsidie te bekomen. Bij het onderhoud gaat het om een eenmalig forfait van €4,50 per meter. Voor de andere twee zijn er een aantal voorwaarden en is er belangrijke info die je ook allemaal online kan terug vinden.

Is de wolf toch bij je dieren geraakt of je hebt de kans nog niet gehad om de omheining te verbeteren? Er zijn dieren gestorven, wat moet je dan doen? Dan moet je meteen een melding maken, de schade moet binnen de 12 werkdagen gemeld worden via het e-loket van Agentschap Natuur en Bos. Ook moet binnen de 24 uur een DNA staal genomen worden om te controleren of het effectief om een wolf gaat. Je komt dus pas in aanmerking voor schadevergoeding als vastgesteld is dat de schade door een wolf is aangebracht, als de schade meer dan €50 bedraagt en als de dieren wettelijk geregistreerd staan. Om de juiste contactpersonen te vinden voor het bepalen van de schade kan je terecht op www.natuurenbos.be/wolven. Ook het aanvraagformulier en informatie allerhande kun je hier terugvinden. 

Er staan nog infoavonden gepland op maandag 20 juni (20u in ’t Poorthuis in Peer), woensdag 22 juni ( 20u in Zaal ’t Getouw in Mol) en op maandag 27 juni (20u in Hoeve Sonnisheide in Helchteren).