Cultureel Lint groter dan ooit

WEERT – Cultureel Lint vindt plaats op koopzondag 26 juni en is hét podium voor professionele- en amateurkunstenaars, verenigingen en culturele instellingen, die het publiek laten genieten van allerlei kleine, gratis voorstellingen en presentaties op het gebied van muziek, theater, literatuur, beeldende kunst en meer. 

Aan regionaal talent geen gebrek tijdens de elfde editie van het festival. Op de Oelemarkt staat het nieuwe 0495TalentStage, een podium met doorlopend talentvolle muzikale acts uit de regio. Kunstbende presenteert vanuit hun speciale brandweerwagen-podium  in de Langstraat een gevarieerd programma door jong creatief talent tussen de 13 en 18 jaar uit heel Limburg. Ook voor de jongste bezoekers is er een attractief programma. In het park zijn er de hele middag optredens voor de kinderen. Ze kunnen er instrumenten uitproberen in de Muziektuin, schminken, er zijn voorstellingen van de Theaterkist en Clowns Kado van Arno Huibers. Maar ook de Percussion Friends geven drie concerten op de Voorhof. Op het Ursulinenhof staat een reuze striptekening van Rim Beckers die kinderen zelf kunnen inkleuren en zingen Reintje en haar voskes leuke kinderliedjes.

Voor het eerst is er een samenwerking met Kunstenfestival Musica Sacra Maastricht. In de Paterskerk vindt er twee keer een concert plaats door het kameleontische koppel Boi Akih. Voor Storyteller werken zij samen met de Hongaarse blokfluitist Dodo Kis en de West-Afrikaanse koraspeler Sekou Dioubate. Vier nomadische geesten die onverwachte ontmoetingen tot virtuoze verhalen smeden.

Het programma van Cultureel Lint staat bol van de dansoptredens. Bijzonder ook dat er oog is voor inclusie binnen het programma. Trots is de organisatie dan ook op de deelname van het Special Dance Team van RICK, dat voor de eerste keer zal optreden voor publiek in het nieuwe Kasteelpark Nijenborgh. VIA ZUID-choreografe en danser Sharon Wesseling heeft met haar dansgezelschap 20Hertz een missie: dans toegankelijker maken voor mensen met gehoorverlies. Ze onderzoekt samen met dove, slechthorende en horende dansers hoe verhalen middels dans verteld kunnen worden. De interdisciplinaire dansvoorstelling Kites door de Iraanse choreografe en danser Roshanak Morrowatian is nu actueler dan ooit. Zij neemt bezoekers mee in de ervaring van een kind op de vlucht, gebaseerd op haar eigen herinneringen en flashbacks.

Dit is slechts een greep uit het programma van Cultureel Lint. Kijk op www.cultureellint.nl voor een overzicht van alle activiteiten. Cultureel Lint is volledig gratis te bezoeken.