Gewone rolklaver

REGIO – In niet te sterk bemeste graslanden komen ook veel kruidachtige soorten voor. 

Gewone rolklaver, Lotus corniculatus, is met zijn opvallende gele vlinderbloemen die in hoofdjes bij elkaar staan zo’n kruidachtige soort die in veel gevarieerde graslanden voor kan komen. 

Als soort uit de vlinderbloemenfamilie heeft Gewone rolklaver ook wortelknolletjes waarin in symbiose met bacteriën stikstof uit de lucht wordt gebonden. Gewone rolklaver draagt op die manier bij aan de verbetering van de bodem.  Het is dan ook een van de soorten die voor zogenaamde groenbemesting wordt uitgezaaid. De naam van de bloem komt van de rechte zaaddozen die zich na de bloei ontwikkelen en eindigen met een korte klauw, die lijkt op een vogelpoot (corniculatus) of klauw. In beweide graslanden is Gewone rolklaver ook een belangrijke voedselplant voor het vee, ze heeft net als andere kruiden in gemengde graslanden, een gunstige invloed op de smaakvolheid van de melk. Ook is deze plant een prima waardplant voor de Sint-Jansvlinder en het Icarusblauwtje  en wordt hij bestoven door bijen en hommels. Hij bloeit in Mei tot en met de herfst. Er komen in Nederland minstens 4 soorten Rolklaver voor in Nederland, gewone, rechte, smalle en moerasrolklaver. 

Foto en tekst Jan de Bruijn. 

Heeft u ook een mooie landschaps of natuurfoto van of over Cranendonck? Mail deze gerust naar [email protected] met vermelding van de locatie, en mogelijk wordt het geplaatst.