Hulde aan 11 gesneuvelde RAF-bemanningsleden

ACHEL – Daags voor de Antoniusprocessie werd aan de kapel van de Witteberg in Achel door RAF-Memorial Hamont-Achel en het stadsbestuur hulde gebracht aan 11 gesneuvelde bemanningsleden van de Britse Royal Air Force. De jongemannen van de Geallieerde Luchtmacht lieten het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog bij drie crashes in Hamont-Achel van Britse bommenwerpers.

Jean-Pierre Sleurs schetste in het kort hoe de bemanningsleden uit Engeland, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Canada om het leven kwamen toen ze als opdracht hadden om met hun bommenwerper Duitse economische doelen te bombarderen. Alle drie de bommenwerpers werden neergeschoten door Duitse nachtjagers.

Bloemenkransen werden neergelegd door het stadsbestuur en namens RAF-Memorial Hamont-Achel door de 99-jarige oorlogsvrijwilliger Jef Ceelen (foto).

Australische familieleden van de gesneuvelde piloot Bruce Meiklejohn lieten weten dat ze volgend jaar aanwezig willen zijn op de herdenking van de 80ste verjaardag dat de Stirling-bommenwerper in de nacht van 21 op 22 juni 1943 neerstortte in het Ven te Achel. De werkgroep RAF-Memorial wil dan opnieuw een grote herdenking organiseren.