Wielertoertocht Mendig-Budel terug op de agenda 

Na twee jaar afwezigheid wordt op zaterdag 2 juli de wielertoertocht Mendig-Budel weer verreden. De finishlijn van deze monsterrit is volgens goed gebruik getrokken op de Markt in het Budelse dorpshart. De Markt is ook de vertrek- en de aankomstlocatie voor de drielandentocht Budel-Waldfeucht-Budel. 

Door Roy de Leijer

Het startschot in Mendig, een plaats in de Duitse Vulkaaneifel, klinkt om acht uur in de ochtend. Onderweg naar Budel kunnen de renners genieten van de prachtige natuur in het Duitse Eifelgebergte. Als ze daar tenminste oog voor hebben. Staals: “De route bestaat uit twee delen: een heuvelzone en een vlak gedeelte. De eerste 140 kilometer zijn het zwaarst. Daar moeten de rijders flink aan de bak.” In totaal moeten er meer dan twintig hellingen worden bedwongen. Samen opgeteld zijn dit 2.600 hoogtemeters.

Het wordt weer flink afzien voor het Mendig-Budel-peloton. De deelnemers komen uit de wijde regio. Zij krijgen een afwisselende route van bijna 245 kilometer voor hun kiezen, aldus medeorganisator Pim Staals van de Stichting Wieler Activiteiten Cranendonck (SWAC). Staals weet waar hij over praat. Zelf reed hij Mendig-Budel al een keer of zeven. En ook dit jaar staat hij op de pedalen. De route wijkt weinig af van andere jaren. Staals: “We hoeven nooit veel te sleutelen aan het parcours, maar het is bijna nooit een één op één kopie van het jaar ervoor. In het gebied waar de renners in Duitsland doorheen fietsen hebben vorige jaar hevige overstromingen plaatsgevonden. We weten daarom niet of we overal kunnen komen. Daar komen wij achter als er wordt proefgereden door een team van fietsclub De Bokkerijders.”

Het idee voor Mendig-Budel is vierentwintig jaar geleden geboren aan de bar van café De Wielerbaan in Budel. De zoon van de toenmalige eigenaar had verkering met een meisje uit Mendig. Vervolgens ontstond het plan om vanuit Duitsland naar Budel te fietsen. De verkering is al lang over, maar de wielertoertocht bestaat nog steeds. 

Volgend jaar staat de 25 editie van het evenement op de rol. In 2017 werd de toertocht afgelast vanwege de grote hitte. En in 2020 en 2021 werd de monsterrit vanwege corona alleen door een klein clubje wielrenners op eigen titel verreden.

Staals verwacht dit jaar zo’n 250 deelnemers. “In coronatijd zijn veel mensen gaan wielrennen, maar om Mendig-Budel uit te rijden moet je behoorlijk wat kilometers in de benen hebben.”

Onder anderen meervoudig Touretappewinnaar Adrie van der Poel heeft bijna twintig jaar geleden een keer meegereden. Staals: “En bij de laatste editie in 2019 was ook de Nederlands kampioen strandracen van de partij.” Dat geldt ook voor zogeheten randonneurs (lange afstandsfietsers). Dat zijn de rijders die vanuit Budel op de fiets naar Mendig komen en vervolgens weer terugrijden. 

Mendig-Budel is geen wedstrijd, benadrukt Staals: “Dat idee leeft ook niet bij de organisatie. Toch is er altijd een clubje renners dat doortrapt om al eerste de finishlijn in Budel te passeren. Het is daarbij wel de bedoeling dat ze zich aan de verkeersregels houden. Bij de grootste groep rijders speelt het wedstrijdelement geen rol. Bij hen staat het binnenkomen voorop.”

Staals verwacht dat de eerste renners omstreeks drie uur, half vier op de Markt in Budel zullen arriveren.

Voor de wat minder fanatieke rijders staat op zaterdag 2 juli de vijfde editie van de drielandentocht Budel-Waldfeucht-Budel op de kalender.

De deelnemers aan de drielandentocht rijden een rit door het grensgebied van Nederland, België en Duitsland. Zij kunnen tussen 09.00 en 11.00 uur vanaf de Markt in Budel starten. Deze ongeveer 130 kilometer lange toertocht leidt de renners over verkeersarme wegen vanuit Budel via België, Nederlands Limburg naar Duitsland. Vanaf de rustpost in Brüggelchen bij Waldfeucht fietsen de renners over dezelfde route als Mendig-Budel terug naar Budel. Meer info: www.swac.nl.

Archieffoto Mendig-Budel