Zomer in het Berenbos

BUDEL-DORPLEIN – Het is weer zomer. De zon schijnt volop. We eten vaak asperges en aardbeien. De fruitbomen hangen vol beloftes. De vogels zijn klaar met het grootbrengen van hun jongen. We missen ’s morgens het heerlijk gefluit in het bos. De frambozen worden rood. De bosbessen hangen met blauwpaarse trossen aan de struiken. Binnenkort gaan we weer plukken. Kruisbessen rode bessen, zwarte bessen. Juli is bessenmaand. 

Het was 1917. De Eerste wereldoorlog, the Great War. Nederland was neutraal. Langs de Belgische grens werd de Doodendraad aangelegd. In Dorplein richtte men Kamp Budel in. Tussen wat later de Spulchrestraat en de Liedekerkestraat ging heten. In dit kamp werden Belgische militaire vluchtelingen opgesloten. Nederland was neutraal. De Belgische militairen mochten hier niet vrij rondlopen. Lucien Dor, een van de stichters van de zinkfabriek, had een zoon Felix. Die voelde niets voor het werken op de fabriek. Zijn vader liet 10 ha heide omspitten. Dit terrein werd wel de “lieege modderik” genoemd. Dat deden de Belgen uit het kamp. Er werden bessenstuiken en  kersenbomen geplant. Vijf kippenhokken werden gebouwd. Felix kon hier zijn tijd goed doorbrengen. De bessen gingen naar Hero en naar de veiling. Maar helaas, Felix verongelukte in 1927 met zijn motor in Weert. Zijn broer André nam het beheer van het “berenveld” ( beren zijn bessen ) over. In 1937 werd ermee gestopt. Het hele gebied werd beplant met eiken en beuken. Van lieverlee werd “berenveld” “berenbos”. In de zestiger jaren ging het bos hard achteruit. Veel bomen stierven. In de zeventiger jaren heeft de zinkfabriek het hele gebied opgeknapt. Er werd veel kunstmest in de grond gebracht. Per perceel werden nieuwe bomen aangeplant. Een perceel  berken, een perceel robinia’s ,een perceel esdoorns, enz. Gelukkig liet men de gezonde eiken en beuken staan. Door het  berenbos  loopt nu een deel van de wandelroute Dorplein. 

Het verhaal over het berenveld en alle andere bijzondere dingen over historisch Dorplein willen we graag aan iedereen laten zien en vertellen. Kom zondag 26 juni naar Gemeenschapshuis de Schakel, St.Barbaraweg 1. Om 2 uur staan de cicerones (gidsen) klaar om je rond te leiden. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en gaat over goed begaanbare wegen.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers, Tel: 0031495-492598 / 0031622961675, mail: [email protected]

Door Thierry d’ Ensebroeck