Antonius Ommegang in Achel

ACHEL – Na twee jaar wachten kon de Antoniusprocessie van Achel eindelijk weer doorgaan. Het was ondertussen de 200+2e verjaardag. Tweehonderd jaar geleden + 2 jaar corona werd het beeld van Sint-Antonius hier in de kerk geplaatst. Al die jaren hebben gelovigen een kaarsje kunnen branden voor de heilige man. De processie is nog niet zo oud maar de eerste sporen daarvan dateren uit 1893. Er was vorige zondag een behoorlijke menigte komen opdraven om de processie nog eens te zien. Ook al regende het nog tijdens de hoogmis die eraan vooraf ging, toen de processie vertrok had de heilige man er blijkbaar voor gezorgd dat het droog bleef. Voor Achel was dit niet alleen de viering maar ook het eraan gekoppeld dorpsfeest. De horeca in het afgesloten centrum van Achel hoopte duidelijk op een zonnige dag want de terrassen waren zeer ruim uitgebouwd met de nodige tafels, stoelen en parasols. Terwijl het vroeger de gewoonte of traditie was dat elk dorp haar eigen processie had is dat op den duur toch stilaan verdwenen maar in Achel is het door onder andere pastoor Jan Kwanten sinds 1978 nieuw leven ingeblazen. In de ‘Ommegang’ 2022 liepen diverse groepen, koren en verenigingen mee. Vooral de Chiro was met veel leden paraat. De verering van Sint-Antonius in Achel dateert van 1819. De pastoor van toen de uit Friesland afkomstige Franciscus De Haan startte met de oprichting van een Antoniusaltaar in de kerk van Achel. Hij kreeg een pauselijke vergunning om aflaten bij het bezoek aan het altaar te verlenen en in 1820 kreeg de parochiekerk een relikwie van Sint-Antonius. Antonius van Padua was geboren te Lissabon, Portugal (1195) en stierf in Padua, Italië (1231). 

Foto en tekst Ben Ieven