Koningschieten st Joris – st Barbara Gilde Maarheeze

MAARHEEZE – Zaterdag 18 juni 2022 vond in Maarheeze het Koningschieten van het Gilde St. Joris-St. Barbara plaats, met al de daarbij behorende rituelen. In de vroege ochtend werd door het Gilde de nog regerende Koning Toon Liplijn thuis opgehaald met het voltallige Gilde en de standaardruiter voorop. Na koffie met gebak ging Koning Toon Liplijn met zijn vrouw Nelly mee naar het Gildeterrein. Onder de luifel van de Schutse was een kerkelijke sfeer gecreëerd en werd door Gerard Heesterbeek OFM, een zeer inspirerende Heilige Mis opgedragen. Na een goed verzorgde lunch, werden de benodigde rituelen in gang gezet om het Koningschieten te laten beginnen. Er waren vijf gildebroeders die samen gingen strijden voor het koningschap van het Gilde. 

De schutsboom werd vrijgemaakt door één schot van de Wethouder Hennie Driessen, één schot van Gerard Heesterbeek OFM en één schot van de Koning Toon Liplijn. Daarna moest de nog regerende Koning Toon Liplijn worden ontdaan van zijn koningsmantel, koningsvogel en al de daarbij horende delen. Er werd onder het toeziend oog van onze wapenmeester Dave vd Palen een spannende strijd om de felbegeerde koningstitel gevoerd. Eerst gingen kop, vleugel en staart van de goed geprepareerde vogel. Al snel werd de vogel van alle kanten getroffen door de goed geoefende schutters en vlogen de stukken ervan af. Tot Jan Scheepers eindelijk, na 128 schoten, rond 16.11 uur het laatste stukje wist te raken. Na de vele welgemeende felicitaties, werd de nieuwe Koning Jan Scheepers geïnstalleerd, volgens de daarbij horende rituelen. Onder andere Vaandrig Frans van Gansewinkel zwaaide 3x over het hoofd van de Koning als bescherming van het Gilde en nodigde de Koning uit om over het vaandel te lopen, daarna volgde de vendelgroet met de bazuinblazers en tamboers. Het was een prachtige dag, mede dankzij de vele vrijwilligers die dit alles mogelijk hebben gemaakt, samen met de vaste kern van het ons Gilde, daarvoor dank. 

Nu kan de nieuwe Koning samen met de rest van het Gilde en de vele vrijwilligers zich gaan opmaken voor het volgende grote evenement. Er wordt namelijk een groot Middeleeuws Gilde Feestweekend georganiseerd op 9 juli en 10 juli op het gildeterrein en een deel van het sportpark te Maarheeze. Op zaterdag 9 juli organiseren ze een groot muziekfeest, met optredens van Nederlands beste imitator van André Hazes sr. bekend van film en tv, daarna treden de Legata’s Lederhosen op en daarna zal dj Mark het publiek  verrassen met muziek voor jong en oud. 

De zondag 10 juli is een familiefeest, de kinderen staan voorop. Er zijn ridders te paard die diverse voorstellingen geven  op een groot toernooiveld, er is een roofvogelshow met diverse soorten roofvogels en een middeleeuwse wapen demonstratie. Bovendien kunnen kinderen deelnemen aan Middeleeuwse spelletjes en zijn er standwerkers met oude ambachten. De organisatie hoopt op een grote opkomst om zo het Gilde aan de gemeenschap van Cranendonck en wijde omgeving te presenteren en te laten zien wat er bij het Gilde zoal mogelijk is. 

Foto Oud Koning Toon Liplijn (R) feliciteert de nieuwe Koning Jan Scheepers.