wegwerp-e-sigaretten 

REGIO – De redactie van HAC Weekblad werd benaderd door een bezorgde moeder, wonend met haar kinderen in Hamont. De kinderen trekken wel eens naar het stadspark waar ze spelen in de speeltuin of gaan skaten op het skatepark. Grote ogen trok de moeder toen de kinderen op een dag thuiskwamen met het volgende verhaal: een kind van zo’n 14 jaar oud, dat ook op het skatepark was, had hen een wegwerp-e-sigaret aangeboden. De kinderen van de moeder, allemaal nog jonger dan 12 jaar, hebben de e-sigaret geweigerd maar vertelden het alsnog tegen mama. De moeder doet nu via HAC Weekblad een oproep aan andere ouders om ze alert te maken op dit probleem. 

De wegwerp-e-sigaretten winnen momenteel aan populariteit bij de jeugd, mede dankzij hun kleurrijke uitstraling, de verschillende smaakjes waaruit gekozen kon worden en de filmpjes die te zien zijn op sociale media van jongeren die ze gebruiken. Bovendien zijn ze erg gemakkelijk en op heel veel plaatsen te verkrijgen. Denk aan nachtwinkels en tankstations. Maar de Stichting tegen Kanker waarschuwt want deze producten zijn gemaakt om jongeren aan te zetten tot vapen, maar ze zijn schadelijk voor de gezondheid. In de wegwerp-e-sigaret zitten namelijk wel degelijk stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid zoals tabaksspecifieke nitrosaminen, die kankerverwekkend zijn. 

Let dus op, hou het in de gaten, want dankzij de lage kostprijs, de kleurrijke look, de leeftijdscontrole die niet altijd volgens de regels verloopt en de vele, verleidelijke smaakjes zullen deze wegwerp-e-sigaretten nog veel vaker in het straatbeeld verschijnen. 

Ingezonden brief:

Bent u het ergens niet mee eens? Bijvoorbeeld met de gang van zaken in uw gemeente, uw wijk of straat? Lucht uw hart en laat merken wat u dwars zit. Of bent u het ergens juist wèl mee eens?  Dat mag u ook mailen of schrijven naar HAC Weekblad. Adres: Stad 29, Hamont. E-mail: [email protected]