Nieuwe beleidsploeg voor Hamont-Achel? 

HAMONT-ACHEL – De partijen CD&V, Balans en onafhankelijk schepen Joren Mertens hebben gezamenlijk een constructieve motie van wantrouwen ingediend tegen het schepencollege en een individuele motie van wantrouwen tegen de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Er is een extra gemeenteraad op dinsdag 5 juli . 

Tijdens die extra gemeenteraad wordt een nieuwe samenstelling van burgemeester en schepenen voorgesteld. 

De kans dat de motie aanstaande dinsdag wordt goedgekeurd is erg aannemelijk. Sinds Joren Mertens eerder dit jaar besliste om, na een vertrouwensbreuk,  onafhankelijk te zetelen verloor PRO/N-VA zijn meerderheid. CD&V, Balans en Mertens zullen tijdens de extra gemeenteraad een nieuwe samenstelling van het  schepencollege voordragen. Dit is mogelijk vanwege het nieuwe Vlaamse decreet ter versterking van de lokale democratie, dat sinds 2021 wetsgeldig is. “Na het verliezen van een stabiele meerderheid, is de stad onbestuurbaar. De nieuwe bestuursmeerderheid neemt zijn verantwoordelijkheid om terug voluit aan de slag te gaan voor een positief verhaal voor Hamont-Achel,” staat er vermeld in een gezamenlijke mededeling van CD&V, Balans en Mertens. 

Concreet zou de goedkeuring van de constructieve motie betekenen dat Theo Schuurmans (CD&V) wederom de burgemeesterssjerp zal dragen. Ilse Jaspers (Balans), Joren Mertens (onafhankelijk), Guy Joosten (CD&V), Tom Cox (CD&V) en Serge Vander Linden (CD&V) worden schepenen. Vander Linden wordt tevens voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Vanaf 1 oktober 2023 zal Tom Cox het burgemeesterschap overnemen van Schuurmans, die dan het college zal verlaten. Ben Schuurmans zal het schepencollege dan vervoegen. 

Jacky Umans (PRO): “We wisten dat deze kans bestond, nu Joren onafhankelijk is gaan zetelen. De samenwerking met hem verliep moeizaam.” Umans vervolgt: “Wij hebben altijd een correct en eerlijk beleid gevoerd. Bovendien hadden we te maken met een pandemie en werd er afbraakpolitiek gevoerd door de oppositie. De perceptie werd gecreëerd dat er ‘weinig’ gebeurde vanuit het schepencollege maar niets is minder waar. Er werd veel tijd en energie gestoken in projecten achter de schermen. Niet zichtbaar, maar altijd in het belang van de stad en de inwoners. En er zullen in de nabije toekomst nog meer projecten, die volledig werden voorbereid door onze beleidsploeg, uitgerold worden zoals de fietspaden, de padel-terreinen en de beachvolleybalvelden.  Het is jammer dat we nu hoogstwaarschijnlijk de kans niet hebben om deze projecten zelf te presenteren aan de inwoners van Hamont-Achel .” 

Rik Rijcken zal dus de sjerp terug moeten geven aan Theo Schuurmans. Schuurmans: “Er ligt veel werk op de plank. Eerst moeten we bekijken welke dossiers door kunnen gaan en welke niet. Sporthal De Koekoek heeft prioriteit, het is belangrijk dat daar zo snel mogelijk de eerste schop in de grond gaat. Het project ‘Huis van de Burger’ wordt geschrapt en we gaan kijken naar een eventuele heropstart van het project ‘Wonen in het Park’ dat op het einde van ons legislatuur ei zo na af was. Ook het Ursulinenklooster heeft onze aandacht, niet enkel de restauratie maar eveneens de zoektocht naar een goede herinrichting voor deze locatie. Natuurlijk zullen we ook projecten van  PRO/N-VA, die een positieve impuls aan onze stad geven, doorzetten. We kunnen rekenen op veel ervaring en enthousiasme en we gaan ons best doen om alles weer op de rails te krijgen.” Na 1 oktober 2023 zal de burgemeesterssjerp gedragen worden door Tom Cox. Schuurmans reageert: “Ik stel met veel goesting mijn ervaring ter beschikking om Tom klaar te stomen voor deze functie. Hij heeft alvast alle kwaliteiten in huis.” Dinsdag 5 juli tijdens de gemeenteraad zal het nieuwe schepencollege aangedragen worden en, indien goedgekeurd, wordt de nieuwe bestuursmeerderheid onmiddellijk aangesteld.