Zeldzaam broedgeval van de hop in Leenderbos

REGIO – In juni werd door boswachters van Staatsbosbeheer het nest van een hop ontdekt in het Leenderbos. De hop is een zeldzame vogel in Nederland en broedgevallen zijn zeer zeldzaam. Het is het 5e broedgeval sinds 1974 in Nederland.  

‘De aanwezigheid van het broedpaar hebben we stil gehouden om verstoring te voorkomen. Nu de jongen zijn uitgevlogen kunnen we dit nieuws delen, aldus Erik Schram boswachter van Staatsbosbeheer’. 

De hop is een opvallende vogel met een grote lichtbruine kuif, zwart-witte vleugels en zwarte lange snavel. De opvallende vogel is veelal op de grond te vinden waar gezocht wordt naar krekels, wormen, slakken, rupsen en dergelijke.  De vogels hebben open landschap nodig met heide en schrale graslanden, afgewisseld met bos. Dat de hop het Leenderbos heeft uitgezocht als broedlocatie is niet toevallig. ‘Er zijn vogelakkers aangelegd en de variatie van landschap in het Leenderbos is groot, wat aantrekkelijk is voor vele diersoorten’. Vorig jaar broedde er een paartje succesvol op De Plateaux-Hageven net over de grens in België. 

Op de foto de hop met een jong bij het nest in het Leenderbos