Hamontenaar Guy Joosten nam deel aan Climbing for Life 

HAMONT-ACHEL / VALLOIRE – In de Franse Alpen werd van 16 tot 18 juni de 10de editie van Climbing for Life georganiseerd. Dit evenement is een initiatief van de Golazo en de Diabetes Liga, en de opbrengst gaat integraal naar  wetenschappelijk onderzoek en het organiseren van o.a. jongerenkampen en educatieve sessies. Deze keer vormde de Col du Galibier de setting voor deze sportieve uitdaging. Ook Hamontenaar Guy Joosten ging, net als bij de vorige editie in 2019, de uitdaging aan. Al verliep dit niet geheel volgens plan…

Guy is sinds z’n elfde zelf een diabetespatiënt, type 1. “Met mijn deelname wil ik aantonen dat het hebben van diabetes geen hindernis is om een sport te beoefenen. Want een gezonde voeding en veel bewegen is voor iedereen een goede zaak!” aldus Guy. “In 2019 nam ik voor de eerste keer deel aan Climbing for Life, toen als ambassadeur van het event,” vertelt Guy. “Na een verplichte pauze vanwege corona, werd dit jaar de 10de editie georganiseerd en had ik de ambitie om wederom deel te nemen. De bedoeling was om de volledige bergpas op de racefiets te beklimmen, maar tijdens mijn voorbereiding speelde een blessure op. Met als gevolg dat ik mijn doelstelling aan heb moeten passen en heb ik enkel het eerste deel van de beklimming per fiets volbracht, het tweede deel te voet.” 

Op de fiets legde Guy 10 kilometer af en 560 hoogtemeters. Het gemiddeld stijgingspercentage bedroeg 5,6% en er was een maximum stijgingspercentage van 8%. Tijdens de bergwandeling naar de top van de Col du Galibier wandelde Guy 12 kilometer met 1000 hoogtemeters. De ambassadeurs van dit jaar bereikten ook dit jaar allemaal de top van deze mythische col.

“De ontlading bij aankomst was, net als in 2019, heel emotioneel. Ik ben blij dat ik op deze manier kan aantonen dat regelmatig bewegen en sporten essentieel is voor een ieders fysieke en mentale welzijn, zeker ook voor diabetes patiënten, zowel type 1 als type 2.” Climbing for Life bracht dit jaar maar liefst €100.000 op, dat dus integraal naar Diabetes Liga gaat. Guy: “Ondertussen ben ik lid van de stuurgroep van het Diabetes Liga Cycling Team. Mijn ambitie is dan ook om zelf ieder jaar deel te nemen aan dit initiatief. Het is immers telkens een fantastische belevenis met een ongelofelijk toffe groep van lotgenoten.” 

Volgend jaar trekt het Diabetes Liga Cycling Team met Climbing for Life, net als in 2019, naar Italië waar ze de Passo Dello Stelvio aan gaan doen. 

Meer info op : www.diabetes.be/nl/diabetesligacyclingteam en www.climbingforlife.be