NEOS Hamont-Achel maakt kennis met de Joodse gemeenschap in Antwerpen

HAMONT – Een stralende hemel, een ideale dag om de Joodse wijk in Antwerpen te verkennen. Om 8 uur ’s morgens verzamelden 50 NEOS leden op het perron te Hamont om in groep naar Antwerpen te sporen. Dank aan Fiel Claes die voor de groepstickets gezorgd had. In het Centraal Station werden de leden opgewacht door drie gidsen die elk een groep op sleeptouw nam voor een boeiende en leerrijke wandeling door de Jodenwijk. Al snel werd duidelijk dat de meesten een andere kijk hadden op deze geloofsgemeenschap. De bezoekers kregen uitleg over hun onderwijs, hun samenleving, hun levensvisie. Het is alleszins duidelijk dat deze gemeenschap toch heel wat faciliteiten heeft binnen de samenleving.Na deze rondleiding werd men verwacht in een Synagoge. Leven volgens hun geloof is bijna niet te doen, immers zij moeten zich buiten de 10 geboden ook nog aan 613 joodse regels houden willen ze volledig volgens het Joodse geloof leven. Bekeren tot het jodendom is geen optie en wordt zelfs door hen afgeraden. ’s Middags werd er ‘kosher’ gegeten in restaurant ‘De Hoffy’s’ gerund door de drie broers Hoffman. Ook dat was een ervaring op zich, bij elk gerecht kregen de gasten van hen de nodige uitleg. Na de middag stond nog een gegidst bezoek aan het Centraal Station op het programma. Moe maar voldaan kwam men tegen 21 uur aan in Hamont.