Soeriks Muziek Gezelschap pakt opnieuw uit met Bourgondisch Cranendonck

SOERENDONK – Liefhebbers van lekker eten en drinken, muziek en gezelligheid, kortom het bourgondische leven komen op zondag 10 juli weer aan hun trekken bij kasteeltje Cranendonck. In de tuin van het kasteel houdt het Soeriks Muziek Gezelschap (SMG) dan een nieuwe editie van Bourgondisch Cranendonck. 

Door Roy de Leijer

Van 12.00 tot 19.00 uur staat het landgoed De Baronie van Cranendonck in Soerendonk weer helemaal in het teken van het bourgondische leven. Medeorganisator Stefan Ras van het Soeriks Muziek Gezelschap: “Er komen ongeveer 20 kramen te staan met eten en drinken. Dat zijn er aanzienlijk meer dan bij de vorige editie in 2018. Wij willen mensen, jong en oud, weer een leuke dag voorschotelen. Dat doen we met kleine gerechten en kleine glaasjes, zodat er van alles geproefd kan worden en mensen hier ook niet met een volle beurs naar toe hoeven te komen.”

Het muzikaal eet- en drinkfestival pakt uit met een flink aanbod van bierbrouwers met allerlei speciaalbieren. Wijnliefhebbers kunnen kiezen uit een ruim assortiment wijnen uit de regio.

Dit jaar staan er maar liefst zes brouwerijen op Bourgondisch Cranendonck, waaronder drie van eigen bodem: Budels Bier, Stoombierbrouwerij De Pimpelier en SKÅL Family Brewery. Daarnaast worden er verschillende wijnen geserveerd door Wijngoed Zurrick in Soerendonk en Wijndomein De Oude Hoeve in Hamont-Achel.

Verder zijn er verschillende eetkramen van lokale en regionale ondernemers, met onder meer Italiaanse pizza’s, barbecuegerechten, aardappeltwisters, gebakjes, ijs en snoepgoed. Ook is er het nodige kindervermaak voorzien. In de parkachtige omgeving van het kasteeltje bevindt zich ook een picknickterrein, met een speelweide voor de kinderen.

Verspreid over twee podiums is er livemuziek van regionale muziekgezelschappen. Ook het Soeriks Muziek Gezelschap laat van zich horen. Ras: “Dat geldt ook voor ons jeugdorkest. Het draait bij het SMG voor een groot deel om de gezelligheid. Dit festival past daar goed bij.”

Bourgondisch Cranendonck is geen kapellenfestival, benadrukt de Soerendonker. Er zijn optredens van twaalf orkesten in alle soorten, maten en genres. Onder anderen de Budels-Soerendonkse formatie Brassta!, Koninklijke Harmonie St. Cecilia uit Hamont, de percussiegroep van harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) uit Budel en blaaskapel De Keienkroakers uit Waalre geven acte de présence.

Het SMG krijgt veel aanvragen van muziekgezelschappen om op te mogen treden bij Bourgondisch Cranendonck. Ook bierbrouwers willen er maar al te graag met een kraam staan. “Speciaalbieren zijn erg in trek. We hebben al genoeg aanvragen voor een volgende editie”, zegt SMG-lid Twan Stevens.

De eerste editie van Bourgondisch Cranendonck vond plaats in 2016. Het is nog wel de vraag of het festival na de lange coronapauze jaarlijks op de kalender terugkeert. Stevens: “Het vergt namelijk behoorlijk wat inzet van onze leden om zo’n evenement ieder jaar te organiseren.”

Er zijn dit een aantal noviteiten. Ras: “Het is de eerste keer dat we met twee podia werken. Daardoor kunnen de optredens elkaar sneller opvolgen. Ook aan de uitstraling is gewerkt. Er komt een parachutetent te hangen en bezoekers betreden het terrein via een speciale festivalpoort.”

De entree bedraagt 2 euro (kinderen gratis). De speciaal bier- en wijnglazen zijn tegen borg verkrijgbaar. Tijdens Bourgondisch Cranendonck is de ook de expositie ‘Heksenjacht’ in het kasteel geopend voor publiek. Meer info: soeriksmuziekgezelschap.nl.