Toneelvereniging De Budelse Comedie viert alsnog gouden mijlpaal

BUDEL – Toneelvereniging De Budelse Comedie vierde vorig jaar een bijzondere mijlpaal. De vereniging bestond 50 jaar, maar vanwege corona moest het jubileumfeest worden uitgesteld. Op vrijdag 8 juli is het eindelijk zover. Dan wordt er tijdens een informeel jubileummoment teruggeblikt op de afgelopen 50 jaar.

Door Roy de Leijer

Waar de jubileumviering niet doorging, stond de vereniging in 2021 wel op de planken. Net voordat er een nieuwe gedeeltelijke lockdown begon, werd in november drie keer het jubileumstuk ‘What’s up, James?’ gespeeld. “We hebben toen enorm veel geluk gehad dat de voorstellingen door konden gaan. Dit tot groot enthousiasme van het publiek en onze spelers. Die waren dolblij dat ze het stuk hebben kunnen afronden”, vertelt regisseur Piet Fransen.

De toneelvereniging ontstond in 1971 vanuit het jongerenwerk (KWJ). De vereniging heette toen nog Kosmos. In 1977 werd de naam De Budelse Comedie geïntroduceerd.

Het gouden jubileum wordt op vrijdag 8 juli alsnog gevierd in de foyer van MFC De Borgh in Budel. “Het wordt een informele bijeenkomst”, vertelt voorzitter Math Roost, “leden, vrijwilligers, oud-leden, donateurs, sponsoren en andere mensen die de toneelvereniging een warm hart toedragen nodigen we uit om met ons het glas te heffen. Er liggen wat plakboeken met oude foto’s waar mensen doorheen kunnen bladeren. En op de schermen worden ook bewegende beelden vertoond. Verder worden er vijf jubilarissen in het zonnetje gezet.”

Daarnaast geeft de vereniging alvast een voorproefje van het spiksplinternieuwe basisdecor. “Het is ons jubileumcadeau. We hebben er jaren geld voor gereserveerd”, aldus Roost. Het oude basisdecor was na jaren intensief gebruik aan vervanging toe. Roost: “Het nieuwe basisdecor is ultralicht. De verschillende elementen hebben een aluminium frame. Het vorige was van hout en moest helemaal in elkaar worden geschroefd. Het nieuwe decor biedt de vereniging meer mogelijkheden. We zijn wat flexibeler met het opbouwen en afbreken.”

Fransen: “Twintig jaar geleden pakte ik zo’n houten basiselement zonder veel moeite op, maar inmiddels ben ik ook een stukje ouder. Sommige onderdelen van het huidige decor zijn bijna net zo oud als de vereniging. In de loop der jaren is er veel aan vertimmerd.”

Er is ook rekening gehouden met het podium van de nieuwe cultuurzaal in De Borgh. Dat is namelijk veel ruimer dan het podium in de oude theaterzaal. Marlies van Moorsel: “We beschikken over extra elementen. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld twee huiskamers naast elkaar maken.”

Voor Roost komt er op 8 juli na ruim vier decennia een einde aan het voorzitterschap. Na 41 jaar draagt hij op symbolische wijze de voorzittershamer over aan zijn opvolger. Hij vindt de tijd rijp om een stapje terug te doen. Roost: “Ik ben 45 jaar lid van de vereniging, waarvan 41 jaar als voorzitter. Ik blijf de vereniging ondersteunen en het archief beheren, maar ik wil mijn opvolger niet voor de voeten lopen”

Dit najaar, op 19, 20 en 23 november staat de vereniging vier keer met de voorstelling ‘Van wie is die string?’ in de grote zaal van De Borgh. De toneelvereniging is nu al druk bezig met de repetities. 

De regie is voor de tiende keer in handen van Fransen. Hij is 45 jaar lid van de Budelse toneelclub. Toen de vorige regisseur er in 2012 mee ophield, volgde Fransen hem op. “Zelf heb ik het altijd een groot voordeel gevonden dat ik de vereniging en de leden door en door ken. Iedere speler heeft namelijk een eigen benadering nodig. Zeker in de afgelopen jaren die mede door corona erg spannend waren.” Van Moorsel vult aan: “Een regisseur uit de eigen gelederen past ook bij de vereniging. Dat is namelijk één grote familie.” Zelf maakt ze daar volgend jaar een halve eeuw een onderdeel van uit. Aan stoppen denkt ze voorlopig niet. “Toneelspelen is nog altijd mijn lust en leven.”

De jubileumbijeenkomst op vrijdag 8 juli in gemeenschapscentrum De Borgh (Dr. Ant. Mathijsenstraat 15) duurt van 19.00 tot 21.00 uur. Meer info: debudelsecomedie.nl.