Middeleeuwen herleven tijdens feestweekend gilde St. Joris – St. Barbara

MAARHEEZE -De middeleeuwen herleven tijdens het feestweekend van het gilde St. Joris – St. Barbara op zaterdag 9 juli en zondag 10 juli. Met onder meer riddergevechten en middeleeuwse kinderspelen en ambachten gaat het gilde uit Maarheeze terug in de tijd. Ook is er een feestavond met verschillende optredens.

Door Roy de Leijer

In 2013 werd ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van het Maarheezer gilde een middeleeuws schransfeest gehouden. Gildebroeder Math Kiggen: “Dit keer blijven wij in de middeleeuwse sfeer, maar hebben we ook naar iets nieuws gezocht.”

Op het evenemententerrein bij het gildegebouw op sportpark De Romrijten verrijzen verschillende middeleeuwse punttentjes. Ook wordt er een toernooiveld aangelegd. Daar verzorgen The Knights of Camelot op zondag 10 juli een spectaculair riddertoernooi met ridders te paard. Behalve riddergevechten zijn er middeleeuwse wapendemonstraties en standwerkers met oude ambachten, zoals een smid en mandenvlechters. Ook zijn er middeleeuwse kinderspelen, waaronder ringsteken en boogschieten. Verder organiseert het gilde een kleurwedstrijd voor leerlingen van de lagere school. En op een van de voetbalvelden bij het gildegebouw worden roofvogelshows gehouden.

Om het feestweekend in goede banen te leiden zijn er veel werkgroepen in het leven geroepen. Kiggen: “Iedereen is bij het evenement betrokken. Ook vrijwilligers van buiten het gilde helpen ons met de organisatie.”

“We willen hier een tweejaarlijks terugkerend evenement van maken”, weet gildebroeder André Heesterbeek. Het feestweekend is onder meer bedoeld om de jeugd kennis te laten maken met de middeleeuwen én het 58 leden tellende gilde.

Het gilde St. Joris – St. Barbara kan namelijk nog wel wat nieuwe aanwas gebruiken. Heesterbeek: “Het gilde bestaat al meer dan 500 jaar, maar we zijn zeker geen ingedutte club. Er gebeurt heel veel in en rond het gildegebouw. Ook op sociaal-maatschappelijk en cultureel-historisch gebied hebben we heel wat in de melk te brokkelen. Ze ondersteunen we onder meer de avondvierdaagse in Maarheeze, Dodenherdenking en verzorgen we de opening van de kermis.”

Het feestweekend wordt op zaterdagmiddag 9 juli afgetrapt met een optocht van ridders en gildebroeders door het centrum van Maarheeze (o.a. Smits van Oyenlaan). “We trekken er in vol ornaat op uit”, aldus Heesterbeek. De ‘promotietour’ voor het middeleeuwse feest dat een dag later plaatsvindt, start omstreeks 15.00 uur.

Op zaterdagavond is er vanaf 20.00 uur een feestavond in de feesttent op sportpark De Romrijten. Optredens zijn er van André Hazes-imitator René van Beeten, Legata’s Lederhosen Power en DJ Mark.

Het programma van de middeleeuwse dag op zondag duurt van 11.00 tot 17.00 uur en is vooral gericht op gezinnen met jonge kinderen. De entree is 7,50 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Een spellenkaart voor de middeleeuwse spelen kost 2,50 euro.

Kaarten voor de feestavond op zaterdag en het middeleeuws festijn op zondag zijn in de voorverkoop te koop bij café Ons Lieske aan de Stationsstraat 4a Maarheeze, boekhandel Sprankenis aan de Smits Van Oyenlaan 2e in Maarheeze en bij de VVV aan de Markt 22a in Budel. Via gildemaarheeze.nl kunnen de kaarten ook online worden besteld. Sportpark De Romrijten ligt aan de Philipsweg in Maarheeze.

Door Roy de Leijer 

Foto Jos Meusen