Opeethypotheek: iets voor u?

Onze ervaring is dat steeds meer cliënten, vooral de oudere generatie, onvoldoende liquide middelen beschikbaar hebben om van te kunnen leven.

Er is dan een koophuis waar geen of weinig hypotheek meer op zit, maar er staat bijna geen euro op de spaarrekening. Met andere woorden: al het vermogen “zit in stenen”. Als deze cliënten dan ook nog moeten rondkomen van enkel AOW beginnen vaak de problemen. Een zogenoemde opeethypotheek kan dan soms uitkomst bieden.

Bij een opeethypotheek gaat men via de bank een hypothecaire geldlening aan waarmee men een deel van de overwaarde op de woning kan lenen en uitgeven. Geld laten uitbetalen uit je overwaarde hoeft vaak maar een relatief klein bedrag per maand te kosten. De voorwaarden zijn vaak zeer gunstig. Afhankelijk van de mogelijkheden binnen het krediet en je wensen kan dat een bedrag ineens zijn of een maandelijkse aanvulling op je inkomen. De rente die je moet betalen wordt bij de schuld opgeteld. Hierdoor is een opeethypotheek bij uitstek geschikt voor wie een laag inkomen heeft; je hoeft de rente niet elke maand op tafel te leggen. De hypotheekschuld wordt natuurlijk wel steeds hoger en de overwaarde lager.    Bespreek de mogelijkheden vooral goed met uw financieel adviseur.

Ons advies is om bij het aangaan van een opeethypotheek goed naar de voorwaarden te kijken. Bij sommige hypotheekverstrekkers moet je bijvoorbeeld het volledige geleende bedrag aflossen zodra de maximale kredietlimiet is bereikt. Dit betekent veelal dat het huis op dat moment in de verkoop zou moeten.

Het is ook belangrijk dat u zich bewust bent van de risico’s van een opeethypotheek. Gaat de woning in de verkoop, bijvoorbeeld omdat u naar een verzorginstelling moet verhuizen of na uw overlijden, dan kan de schuld inmiddels hoger zijn dan de waarde van de woning. Niemand kan namelijk voorspellen hoe de woningmarkt zich ontwikkelt. Er is dan dus een restschuld. Kijk hier ook goed naar de voorwaarden. Bij sommige geldverstrekkers is de restschuld onder voorwaarden voor rekening van de geldverstrekker. Dat is een zorg minder voor de nabestaanden. 

Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden van een opeethypotheek in uw situatie.

Meer info: Notariaat Op de Laak, Het Inne 2, Budel, 

Tel. +31 495 493 232. Email: [email protected]