Dorpswandeling kinderen basisschool St. Andreas Budel-Dorplein

BUDEL-DORPLEIN – “Wat hebben wij toch een bijzonder mooi dorp” was de reactie van een leerling nadat zij een rondleiding had gekregen door eigen dorp. De Cicerones uit Dorplein in samenwerking met het IVN-Cranendonck trakteren de kinderen van groep 4 t/m 8 van de Andreasschool op een informatieve, maar vooral pakkende wandeling door eigen dorp. Ervaren gidsen gaan samen met een groepje kinderen op pad en vertellen zoveel mogelijk over de geschiedenis van het bijna 130-jarig fabrieksdorp. Dat het dorp een link heeft met de zinkfabriek en de gebroeders Dor, is bij de meeste kinderen al wel bekend. Maar de Cicerones en gidsen van het IVN weten nog zoveel meer. Op een pakkende wijze weten ze een deel van hun kennis over te brengen op de jeugdige dorpsbewoners.

Dat de geschiedenis van het dorp de kinderen aanspreekt is wel duidelijk. Zo werd er al op eigen initiatief een spreekbeurt in de klas gehouden over Dorplein. Ook worden er familiale banden besproken tussen de kinderen en ‘belangrijke mensen uit de geschiedenis van het dorp’ en zijn iconische monumenten uit het dorp regelmatig onderwerp van gesprek.

Bij de kinderen heeft het verhaal van het Mariakapelletje veel indruk gemaakt. Dit verhaal is voor hen makkelijk te spiegelen op hun eigen leven. Ook het grafmonument achter het Kerkplein met de bijbehorende vijver werd achteraf veel besproken. Dit zijn voor de meeste kinderen iets minder bekende verhalen. Deze nieuwe weetjes sprak ze aan.

“Ik vond het heel leuk om mee te mogen wandelen en ik heb veel geleerd van de gidsen die heel veel weten van vroeger in Dorplein”. Dit was precies de doelstelling van deze wandeling. Kinderen op een boeiende en aansprekende manier kennis laten maken (of hun kennis uitbreiden) met de geschiedenis van hun eigen dorp. Volgens de Cicerones, IVN-Cranendonck en de Andreasschool is dit een geslaagd project! De kennis van ons mooie dorp, wordt op deze manier overgedragen aan een nieuwe generatie.

Foto: M Roosen