Woningmarkt steeds lastiger voor starters

De hypotheekrente is in een korte tijd flink gestegen en zal door de huidige economische omstandigheden waarschijnlijk nog verder stijgen. In 2022 zal de gemiddelde prijs van een koopwoning in totaal met 15% stijgen, zo blijkt uit de nieuwe Woningmarktmonitor van juli 2022 van ABN AMRO.

Stijging huizenprijs komende jaren gering
Ondanks de huidige huizenprijsstijging zijn er signalen dat deze stijging de komende jaren zal afzwakken. Er wordt nu nog veel overboden, maar ABN AMRO ziet dat dit al minder gebeurt dan voorheen. “Volgend jaar is die ‘luxe’ er niet, waardoor de gemiddelde prijsstijging veel lager zal uitvallen. We verwachten dat de gemiddelde prijsstijging in 2023 zal uitkomen op 2,5%. Ook in de jaren daarna zal de prijsontwikkeling zeer beperkt zijn,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Huizenkopers kunnen minder lenen
De stijgende hypotheekrente heeft een sterke invloed op het toegestane leenbedrag van potentiële huizenkopers. De hypotheekrente is namelijk een van de bepalende factoren bij het berekenen van de maximale hypotheek. bij een stijging van de hypotheekrente zal het maximaal te lenen bedrag lager uitvallen. De afgelopen jaren, toen de hypotheekrente steeds afnam, daalden de hypotheekmaandlasten en konden kopers juist meer lenen. Deze situatie is helaas omgedraaid en kopers kunnen door de rentestijging dus minder geld besteden bij de aankoop van een nieuwe woning. 

Starters krijgen het nog lastiger
Eerder werd al aangekondigd dat het voor starters lastig is om een woning te bemachtigen. ABN AMRO verwacht dat dit de komende tijd nog lastiger zal worden door de hogere hypotheekrente. Starters hebben relatief weinig spaargeld en een groot gedeelte van het aankoopbedrag voor een nieuwe woning zullen zij moeten financieren door middel van het afsluiten van een hypotheek. De hogere hypotheekrente en de daling van het toegestane leenbedrag zullen er voor zorgen dat jongeren nog moeilijker een nieuwe woning kunnen kopen.