De Ommeganck Sint Jansgilde Soerendonk

SOERENDONK – Traditiegetrouw was het op kermisdinsdag 28 juni de jaarlijkse Ommeganck. Een dag die vroeg startte met de samenkomst van het gilde bij gildehuis “De Bout”, om van daaruit de koning thuis af te halen. Als eerste stond op het programma de Gildemis met aansluitend de vendelhulde die door pastoor Sip in ontvangst wordt genomen. Omdat er tegenwoordig nog maar één café is in Soerendonk werd er gebruik gemaakt van gemeenschapshuis “Den Donck” waar de innerlijke mens werd gesterkt met heerlijke broodjes en koffie en thee. Hier werd afscheid genomen van Harrie van Mierlo als aftredend Deken en voor het eerst  in de geschiedenis van het Sint-Jansgilde werd een vrouwelijk bestuurslid geïnstalleerd, namelijk Jolanda Fransen-Peels. Nu was ook het moment daar om de jubilarissen te eren, dit jaar was het weer een mooi rijtje. Het begon met de heren Jan Doezé en Pierre Verbeten die beiden 25 jaar lid zijn. Daarna werden Kapitein Ronnie Ras en secretaris Marco Mackus verzocht naar voren te komen omdat ze beiden al  40 jaar vendelier zijn. Frans van der Sanden werd geëerd voor het feit dat hij  60 jaar tamboer is. Hierna kreeg Jan van Cranenbroek voor zijn 50 jaar lidmaatschap door de voorzitter van Kring Kempenland, Roeland van Hoof, de onderscheiding opgespeld. De volgende stage is de schutsboom, een prachtig versierde linde op de van Sevenbornlaan alwaar een vendelhulde werd gebracht aan de jubilarissen en aan de buurt, die de boom ieder jaar weer zo prachtig versiert. De Burgemeester en wethouders van de gemeente Cranendonck waren helaas afwezig maar werden waargenomen door de raadsleden Patrick Beerten en Martien Beliën, die de vendelhulde in ontvangst namen en waarna er nog lovende woorden waren. Nadat alle jubilarissen van de gemeente een presentje in ontvangst hadden genomen was er gelegenheid om samen bij te praten onder het genot van een drankje waarna het tijd was de Ommeganck verder te vervolgen. Via het terrein van de Herenboeren werd het oude pad van Cranendonck naar de Molenheide gelopen met een kleine tussenstop bij de koning Bert Stevens. Na een lekker koel drankje was het tijd om de laatste etappe naar het gildehuis te nemen alwaar een heerlijke Brabantse koffietafel stond te wachten. Na de Brabantse koffietafel was er nog de uitgeleide van de nieuwe deken en werd er nog gezellig na gekletst op het terras. Kortom heerlijk dat het weer kon na twee jaar coronaperikelen, het is toch een dag van verbroedering.